Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП-ДБ не желаят на този етап промяна в разпределението на постовете вътре в кабинета"

Ружа Смилова: ГЕРБ не са готови за друг кабинет в този парламент

ПП-ДБ са пред труден избор – ако отстояват принципите си, ще бъдат обвинени в саботаж на правителството, каза политологът

| Интервю
Ружа Смилова
Снимка: Личен архив

Видим е опитът да бъде използвано времето като фактор за натягане на напрежението от страна на Борисов и ГЕРБ. Няма никаква причина едва на 6 март да бъдат изнесени основните параметри на споразумението, което само в рамките на два дни трябва да бъде разгледано и безусловно прието от партньорите им в настоящото управление.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Ружа Смилова. 

В плана на ГЕРБ да съкрати максимално времето за договаряне тя вижда "недостоверна заявка на ГЕРБ реално да се ангажират с борбата с корупцията и поправяне на структурните и кадрови проблеми в съдебната система".

По думите ѝ ПП-ДБ са в много трудна ситуацияако кажат "не", вината за предсрочните избори и последващата дестабилизация на страната биха се прехвърлили върху техните плещи. Те са пред труден избор – ако отстояват принципите си, ще бъдат обвинени, че саботират правителството, допълни Смилова.

Според нея с меморандума си ПП-ДБ достатъчно рано са направили своята заявка, а вътре са били заложени "процедури, които можеха да бъдат част от внимателно подготвено и договорено между двете страни коалиционно споразумение".

"Повече от десет дена вече не виждаме такъв разговор. От другата страна виждаме само сърдене и развихряне на скандали."

Вероятно ПП-ДБ не желаят на този етап промяна в разпределението на постовете вътре в кабинета – такова не е договорено преди 9 месеца, посочи Смилова.

Очаква се предложението на ГЕРБ да включва срещу носенето на политическа отговорност, за да продължи да съществува кабинетът, да има и преразпределение на постове, така че и ГЕРБ да имат дял в реалната власт. В това има резон, коментира Ружа Смилова в предаването "Преди всички".

Коалиция с ДПС, въпреки прелегитимирането на ДПС в последните месеци заради промените в Конституцията, не е нещо, което електоратът ще одобри. ГЕРБ не са готови да правят друг кабинет в този парламент, смята Ружа Смилова.

Настоящият кабинет е коалиционен, независимо дали двете страни го припознават като такъв, подчерта тя.

"Напреженията са факт, но не попречиха на това правителство да работи 9 месеца. Това, че не се обичат, няма никакво значение. Проблемът е в липсата на достатъчно доверие. Проявата на тази липса е особено осезаема в този месец преди ротацията, когато наблюдаваме различни хватки от неособено лицеприятна игра между двата партньора."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на..

публикувано на 02.10.24 в 18:04

Понижение на индексите в ранната търговия на Уолстрийт

Опасенията от проблем с доставките на петрол доведоха до поскъпване на ключовата суровина на световните борси. След като вчера черното злато поскъпна с 5 на сто, днес фючърсите добавиха нови около три процента към стойността си заради напрежението в Близкия изток.  Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента Петролът..

публикувано на 02.10.24 в 18:02
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Ангел Найденов

Ангел Найденов: Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел

Скептичен съм към свикването на Консултативен съвет за национална сигурност в разгара на предизборната кампания. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след като държавният глава обяви, че свиква извънредно заседание в петък - 04.10. 2024 г.  От "Дондуков"2 уточниха, че темата е "Рискове и заплахи пред националната..

публикувано на 02.10.24 в 16:58
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53