Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В РСМ попълниха състава на избирателната комисия за президентските избори

Снимка: pixabay

Съставът на Държавната избирателна комисия в Северна Македония вече е попълнен, след като новият член Абдуш Демири, предложен от албанската опозиция в страната, беше гласуван от парламента. Кандидатите за президент, получили необходимата гражданска подкрепа досега, до момента са седем.

Очаква се сегашният президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ и депутатът Гордана Силяновска, преподавател по конституционно право, да стигнат до балотаж на 8 май, което се случи и на президентските избори през 2019 г., спечелени от Пендаровски. Вербалните атаки между двете партии се засилиха през уикенда- по време на двата конгреса, които ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ (Социалдемократическият съюз на Македония) проведоха.
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски изрази надежда, че гражданите на Северна Македония ще помогнат на Пендаровски да напусне държавата след изборите, припомняйки негово изявление, че хората си тръгват от страната и самият той би живял в чужбина, ако не е президент.
Пендаровски пък обеща да стане член на ВМРО-ДПМНЕ, ако опозиционната партия, когато дойде на власт, убеди България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонците, като национално малцинство".
Днес новият член на на Държавната избирателна комисия Абдуш Демири беше гласуван от парламента и положи и положи тържествена клетва, че ще изпълнява задълженията си съгласно избирателния закон.
След клетвата председателят на комисията Александър Дащевски обяви, че членовете ѝ предлагат в Избирателния закон да бъде въведена преходна разпоредба, която да позволи на предстоящите избори да може да се гласува със старите, но валидни лични документи.
Необходимият брой подписи за участие в президентската надпревара вече събраха неврологът Арбен Таравари, издигнат от опозиционните албански партии, и настоящият министър на външните работи Буяр Османи, издигнат от най-голямата партия на етническите албанци - Демократичен съюз за интеграция. 
В надпреварата участват още кметът на Куманово Максим Димитриевски, издигнат от партията ЗНАМ, кандидатът на партия ГРОМ Стевчо Якимовски и Биляна Ванковска, която за втори път прави опит да се кандидатира за президент, този път издигната от Левица. 
Срокът за получаване на необходимата гражданска подкрепа за участие в президентските избори изтича на 8 март, а вотът ще се проведе на 24 април.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58