Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Има секюритизация на международните отношения и дипломацията трудно намира място

| Интервю
Любомир Кючуков
Снимка: Стопкадър, NOVA

България е в пълна хармония с международните тенденции, където сигурността доминира всички политики. Аз наричам това секюритизация на международните отношения.

Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи.

"Аз наричам това секюритизация на международните отношения. ... Затова е логично, че дипломацията трудно намира своето място в съвременните международни отношения, доколкото сигурността се търси единствено в полето на военната ѝ компонента. А изцяло се пренебрегва договорно-правният аспект", добави той и подчерта, че целта сега не е как да предотвратим войната, а как да се подготвим за нея

Според Кючуков трябва да се работи за постигане на сигурност чрез политически средства и преговори:

"Основното поле на действие на българската дипломация в тази посока трябва да бъде в рамките на ЕС и НАТО. Това са местата, където България трябва да аргументира собствените си интереси, а те са да се избегне ескалацията, доколкото сме близко до полетата на конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток".

В страната има дълбока разделение и отсъствието на консенсус по основните външнополитически приоритети винаги крие риска от това българската външна политика да не бъде достатъчно последователна, коментира още дипломатът и подчерта:

"Не смятам, че евроатлантическата посока на България е поставена пред угроза. ... Трябва да се има предвид, че лоялността не е означава априорно съгласие с решения, взети извън нас".

По думите на Любомир Кючуков в дебата за поста външен министър е липсвало най-важното - дебатът за външната политика:

"Дипломацията беше сведена до пътувания. ... А всяка визита трябва да носи отговор на два въпроса - защо отиваш и с какво се връщаш".

В предаването "Нещо повече" дипломатът заяви, че от години България не е формулирала нито една регионална външнополитическа инициатива и по-скоро следва събитията, отколкото да се стреми да влияе върху тяхната динамика:

"Тристранното сътрудничество с Гърция и Румъния предлага добри възможности. То получава добро развитие, макар че не благодарение на българската активност. Ако се възползваме умело, възможностите са не просто за реализация на конкретни регионални проекти, но и защита на регионалните интереси в рамките на ЕС и НАТО, където един по-единен глас на региона би звучал много по-силно".  

Във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент и очакванията за силно разширяване на представителството на крайнодесните и популистките формации в Европа, Кючуков коментира, че е важно "да си дадем сметка не просто какво се случва с тази дясна вълна, а защо се случва":

"Има натрупване на дефицити на сигурност, на справедливост и на доверие. Има разминаване на дневния ред на елитите с проблемите на гражданите. И в тези условия се наблюдава своеобразна подмяна на идеологията с геополитиката. Основните разделителни линии вече не са ляво и дясно, а националистическо и геополитическо".  

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35