Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макс Баклаян: България е на трето място в Европа по притежание на злато на глава от население

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Цената на златото бележи нови рекорди на борсата за инвестиционно злато, а българите се оказва, че се нареждат в Топ 3 на страните в Европа по реално притежаване на благородния метал на глава от населението. Това съобщи в интервю пред БНР Макс Баклаян.

"Тази седмица на българския пазар има огромно търсене на физическо инвестиционно злато, но има и голямо предлагане от клиенти, които преди време са закупили и в момента реализират печалби", каза експертът. 

Снимка: investormediapro.bgПричините за рекорд на цените в последните няколко седмици той обясни с изборите в САЩ и войните. 

"Сега наистина е рекорд цената от 2192 долара за тройунция злато. Цената на златото зависи от това, че е най-свързаният финансов актив в света. Повлиява се от твърдението на председателя на Федералния резерв, че се обмисля намаляване на лихвите и има отражение върху златото, защото е промонетарна политика. Имаме и няколко топли точки – войните. По всичко личи, че има вътрешен конфликт в САЩ заради изборите. За първи път от десетилетия наред както Байдън, така и Тръмп обвиняват другия в реален риск за демокрацията, ако бъде избран. Икономическите данни от САЩ и Европа изобщо не са положителни и инфлацията изобщо не е овладяна", обясни Баклаян.

И допълни: 

"От друга страна има огромно търсене, предимно от държавите членки на БРИКС за инвестиционно злато. Само за 2023 г. те са закупили над 800 тона от централните им банки, което показва изключителен интерес. Интересна тенденция е, че българите на глава от населението като количество инвестиционно злато, което притежаваме, сме на челна позиция в Европа само след Германия и Полша". 

Експертът обясни и механизма, който може да се нарече и спекулативен, както и детайли от борсата за ценния метал: 

"Има два пазара. Първият е на хартия, вторият е борсови фондове, където може да се играе, поемайки по-големи рискове и да се залага повече, от колкото имате. Пазарът на физическо злато, той е реален и показва реалното търсене за метала. Българите сме на трето място в Европа по реално търсене на инвестиционно злато", коментира още Макс Баклаян. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00