Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Йорданов: Партии с популистки профил си играят с кибрит до купа сено

| Интервю
Росен Йорданов
Снимка: БГНЕС

Партии, които разпространяват слухове за мигрантите и си играят със страховете на хората, бързо могат да "изгорят". Това предупреди криминалният психолог Росен Йорданов в интервю пред БНР. 

"Това са партиите в опозиционния спектър, които имат популистки профил. Обикновено тези партии пропускат, че си играят с кибрит до купа сено. Пропускат, че това е безотговорно поведение, защото ксенофобията е част от примитивни и архаични инстинкти, от времето на ловуването, където инстинктът ни да се съхраняваме и предпазваме е силно застъпен. Затова тази игра е много опасна", коментира Йорданов източниците на стряскащите слухове за опасността от мигранти у нас. 

Росен Йорданов обясни, че в основата винаги присъстват фактори като несигурност, тревожност, която обикновено тлее, когато в обществото е по-спокойно. 

Според него на такива въздействия се поддават млади хора с колебание в самочувствието, в самооценката, "защото най-чувствителни на тази тема са младите хора, които не са информирани". 

Росен Йорданов допълни, че това е "първичен инстинкт да разглеждаме като заплаха различния и е силно застъпен".

"Обществото не предлага възможности за инициация – културни форми, чрез които да преминават от една възрастова група към друга. Навремето това беше казармата, преминава се към друг етап на зрелостта. Такива бабаитски форми на себедоказване, да се биеш на улицата, се оказва себеутвърждаващ, но деструктивен. И това се експлоатира от политици, които си мислят, че са особено пресметливи", коментира психологът. 

Той е категоричен, че преди Костадин Костадинов и други партийни лидери са го са го правили, "това е много леснодостъпна идея и затова тези партии горят лесно, както фосфора на кибритена клечка". 

"България през последните 30 години е имала такива партии и те не са оцелявали. А и обществото ни има известна имунизация към подобна истеризация. Хилавият протест онази вечер го показа", коментира Росен Йорданов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни консултации за туберкулоза

Безплатни консултации за туберкулоза започват от днес в различни населени места в цялата страна. Кампанията е на здравното министерство и цели да насочи вниманието на хората към рисковете от заразяване с болестта, превенцията и лечението ѝ. У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали човек е..

публикувано на 16.09.24 в 08:02

НСТС обсъжда повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на днешното си заседание предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева. В сравнение с 2024 година това означава нарастване с малко над 21% или със 112 лева. Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока..

публикувано на 16.09.24 в 07:59

Патриархът пожелава плодотворна, благодатна и спасителна учебна година

По случай началото на новата учебна година Българският патриарх Даниил се обръща към всички учители, родители и ученици с благопожелания за една плодотворна, благодатна и спасителна учебна година. Окръжното послание на патриарх Даниил ще прозвучи във всички църкви в Софийска епархия след отслужване на водосвета по случай началото на Новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Президентът ще участва в откриването на учебната година в 128-о училище в София

Днес от 10 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната година в 128-о училище "Алберт Айнщайн" в София. Държавният глава ще произнесе слово в рамките на церемонията и по-късно ще проведе среща с ръководството и преподавателския екип на учебното заведение. От 10:30 вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:47
Мария Ботева

Засилено полицейско присъствие в районите на училищата

Засилено полицейско присъствие ще има пред училищата в първия учебен ден, припомни комисар Мария Ботева от Пътната полиция: "За да напомним на водачите, че ги контролираме и че не бива да причиняват произшествия. Всеки ден да бъдат внимателни в районите на училищата, през които преминава дори ежедневният им маршрут, да са съобразителни и да не..

публикувано на 16.09.24 в 07:43

Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците

Очаква се около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в днешния първи учебен ден. От тях 58 хиляди са първокласници, предаде репортер на БНР. Вратите си за учениците днес отварят над 2300 училища в страната. На първия учебен ден най-голямо е вълнението сред първокласниците. В някои от учебните заведения ремонтите ще..

публикувано на 16.09.24 в 07:33
Доналд Тръмп

Тръмп: Никога няма да се предам!

Бившият президент Доналд Тръмп е в безопасност след нов опит за убийство.  Агенти от тайните служби са стреляли по мъж в близост до голф игрището "Trump International". ФБР определя инцидента като опит за убийство. Тръмп е играел голф с дългогодишния си приятел и донор Стив Виткоф, когато са се чули изстрели. Втори опит за..

публикувано на 16.09.24 в 07:17