Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В нашите класни стаи все повече ще имаме деца от различни култури"

Калоян Дамянов: Трябва да подготвим българските учители да преподават по начин, който е културно сензитивен

"Политиките в сферата на образованието не могат да бъдат изолирани"

| Интервю
Калоян Дамянов
Снимка: Цвета Николова

Над 150 хиляди деца на възраст между 5 и 16 години в България не ходят на училище. А всяка година около 15 хиляди са тези, които отпадат от образователната система, при това още на етапа на началното и основното обучение. Тези тревожни данни изнасят от УНИЦЕФ.

"Причините за отпадане от училище са от различен характер. На първо място те са социално-икономически. Но значение има също, че нашата образователна програма невинаги разполага с достатъчна културна чувствителност. Идеята на приобщаващото образование е всеки да намери себе си в българската класна стая и да постига успехи в нея", обясни пред БНР Калоян Дамянов, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София.

Днес и утре в столицата се провежда конференция на тема "Ромската общност и приобщаващото образование – предизвикателства и възможности". Форумът се организира от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София.

"В рамките на два дни с национални и международни експерти ще обсъждаме различни решения на проблема. В дискусията ще се включат и представители на държавната власт, включително министърът на образованието. 

В нашите класни стаи все повече ще имаме деца от различни култури. Кризата в Украйна показа това. Вече имаме доста украински деца. По тази причина се изисква се мултикултурен подход за справяне с предизвикателствата". 

Политиките в сферата на образованието не могат да бъдат изолирани, посочи още Дамянов.

"Те трябва да бъдат свързани с подкрепа в социален план. Международно изследване открива пряка връзка между приобщаващото образование и жилищното настаняване. Част от децата живеят в условия, които не предполагат подкрепа на ученето, а са сериозна бариера". 

"В момента има изострена чувствителност по отношение на всяка различност. Това е общ въпрос за нашата държава, но всичко започва от образованието и класната стая.

Основният фокус на нашия форум е да подготвим българските учители да преподават по начин, който е културно сензитивен", заяви експертът в предаването "Преди всички".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10