Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богословът Мариян Стоядинов: Имаше благост, която беше благородна. В него нямаше лукавство

Църквата като кораб на убежището - следата на патриарх Неофит

Отец Никанор: Не беше патриарх фараон. Беше истински, с живо сърце

| Интервю
Снимка: БТА

"Имаше благост, която беше благородна. На евангелски език ако трябва да го преведем, в него нямаше лукавство. Не само като патриарх, като епископ."

Този спомен за патриарх Неофит сподели в интервю за БНР богословът Мариян Стоядинов, заместник-декан на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

"Всеки от хората, които са в Църквата, влиза със свой специфичен почерк. Независимо дали е епископ или патриарх. Това беше почеркът на патриарх Неофит."

Единствената нишка, която събира в едно първата, втората и третата българска държава, е тази приемственост между патриарх и патриарх, допълни богословът.

Страданието, свързано със здравето му, беше огромен кръст, който той носеше, без да прави от това капитал, каза още Стоядинов.

"Той беше спокоен човек и умееше да предава това спокойствие", подчерта богословът.

По думите му, ако сравняваме Църквата с кораб, то това за някои е боен кораб, за други круизен, а за трети - корабът на убежището.

"Третият тип хора са тези, които си гледат работата, които не се плашат, не драматизират, които са уверени, спокойни и са способни да предадат това качество на екипажа и на хората, които пътуват с тях."

"Следващият патриарх ще бъде различен, със собствена идентичност, ще остави нов, специфичен почерк. Времето винаги взема своето, но корабът има качеството да продължава напред. Затова съм спокоен, независимо какъв ще бъде изборът", коментира Мариян Стоядинов в предаването "Преди всички".

Траурен флаг е спуснат върху сградата на Богословския факултет в София след кончената на патриарх Неофит Снимка: БТА

"Митрополитите, които познавам отблизо, всеки от тях би бил отличен глава на БПЦ."

Това мнение изрази пред БНР отец Никанор от Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", който се намира в Атон.

"Всички са опечалени. Света гора обичаше българския патриарх Неофит. Заедно със светогорските отци утре ще служим в Света гора", каза отец Никанор.

"Патриарх Неофит не беше патриарх фараон. Беше истински, с живо сърце."

В България Светият синод има участие в избора на патриарх с предварителна процедура, т.нар. тройка, измежду които патриаршеският църковен събор ще избере един. Затова е по-подходящо първо да бъде попълнен съставът на Светия синод. Въпросът за мнозинствата е съществен, обясни той в предаването "Преди всички". Това според него е важно, защото иначе не всички епархии ще са се изказали чрез митрополитите си кой да влезе във финалната тройка кандидати.

Сегашната ситуация не е уникална. В исторически план има и друг подобен случай, когато са починали и патриарх Кирил, и Видинският митрополит, напомни отец Никанор.

"Нямаше точно разделение. Едните дойдоха със своята свободна воля и църковна съвест. Другите дойдоха по списък. Разделението е привидно", коментира свещеникът за двата паралелни протеста на духовници в София преди дни във връзка със спорната наредба на Светия синод и овакантеното място на Сливенски митрополит.

"Срамно е, ако ние, учителите на промяната, сами не искаме да я покажем на дело. Промяната е задължителна, включително за митрополитите на БПЦ, за да могат да увличат хората след тях."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17