Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Снимка: Pixabay
Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи монтирането й?

Едно от бижутата в Русе, с което се хвалим на гостите си е Екомузеят с аквариум. Той е толкова съвременен и вдъхновяващ, че се мери с най-добрите световни музейни пространства. Освен всичко друго, сградата има и плосък покрив, който като че ли приканва техниците да го оборудват със слънчеви панели. А ток там се харчи както за големите помпи, които поддържат живота на рибите в аквариумите, така и за UV-филтри и климатична система, каза биологът в Екомузея Венцеслав Петков.

Негов съмишленик просто се хванал и направил проект за соларна система през 2022 г. Безплатно и без никакви ангажименти за бъдеща реализация.

Документацията с изчисленията, таблиците, сметките и картинките били представени както на главния архитект на общината, така и на кмета. И двамата потвърдили, че не виждат пречка соларната система да бъде направена, но тя не е. И е странно, тъй като кметът на Русе Пенчо Милков неведнъж е изразявал положителното си отношение към екорешенията. Сега го потвърди.

"Община Русе е разположила фотоволтаични системи на социални сгради, на образователна инфраструктура, няма пречка фотоволтаици да бъдат разположени и на покрива на Екомузея. Това трябва да стане при анализ на техническите възможности, необходимостта и да търсим източници за финансиране, каза той за БНР. 

Вероятно заради двете години, които са отминали, проектът е потънал някъде в папките, но пък напомнянето, че покривът на Екомузея е плосък, а разходите за ток биха били наполовина, не е излишно и вдъхва надеждата, че екологичните решения са част от грижата ни за бъдещето.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10