Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Принудителни и доброволни ротации

| Коментар

Стоял си пълководецът Гай Юлий Цезар пред рекичката Рубикон и замислено въртял кубчето на Рубик. Хапвал салата “Цезар” и се чудел: да мина ли сега тая граница, или да не я мина?

После казал на своите верни братя по оръжие няколко крилати фрази на латински: Още можем да се върнем, но ако минем тоя Рубикон, няма връщане назад, ще трябва да се бием със статуквото в Римската империя! Жребият е хвърлен, жребецът ми няма търпение да прескочи това РубиКонче!...

Имало такова правило - пълководците да си пълководят на толкова и толкова километра от Рим, тука в столицата нямат работа!

Затова минаването на Рубикон имало тежки политически последствия, започва Гражданска война, след която Цезар извършва принудителна ротация и става не просто император, ами личното му име се превръща в титла. Думата цар е производна от Цезар.
В Африка пък има една държава ЦАР - Централно-африканската република, която навремето беше империя и ако си спомняте, императорът Бокаса беше известен канибал. В менюто му влизаха главно опозиционери. Не като Путин, който само ги избива и ги сади по лагерите своите опоненти.

Това беше малко лирическо отклонение.

Цезар също не бил канибал, нито пък някакъв мигрант, но нарушил тогавашната държавната граница между Цизалпийска Галия и Италия. Цизалпийска ще рече - отсам Алпите.

Цезар се борел със статуквото в Римската Империя и малко по-късно присъединил Цизалпийска Галия, премахнал излишната граница, да не се чуди друг път - да го форсирам ли тоя Рубикон, или да не го форсирам.

После Цезар на свой ред претърпял принудителна Ротация, ликвидирали го в някакво кьоше на Форума и преди да издъхне изразил учудване, че и верният му Брут излязъл неверен. Поне сколасал да каже още една крилата фраза на латински: и ти ли, Бруте, брутален братко, брех да му се не види! Всъщност май нищо не казал, ами се съсредоточил в Ротацията и се гътнал, за да освободи политическия терен.

Цезар предал Богу дух, а политическите му опоненти казали: ех, дано да е добър знак и добра поличба тая внезапна смърт.

Не знам дали чухте как хуманистът Костадин Костадинов по християнски почете паметта на новопредставилия се патриарх.

Костадин Костадинов изрази такава надежда - дано, вика, да е добър знак това печално събитие.

А събитията с кончината на Цезар се случили точно в това време на годината - 15 март 44 г. пр.н.е. Цезар минал Рубикон, но не успял да мине границата между Старата и Новата ера.

Някои от убийците на Цезар след процедурата по ликвидация излезли да поздравят народа и викали: хей, римляни, вече сте свободни!

Обаче народът малко бил резервиран, защото новината за политическото убийство вече плъзнала из Рим и хората се опасявали от още принудителни Ротации. Народ безмолвствует, както е казал поетът.

Колкото по-дълго се задържи някой във властта, толкова по-трудно стават Ротациите.

Сега например Ротацията на Сглобката върви тихо и сполучливо. Независимо дали ще подпишат мърморандум или зелена рецепта за аптеката - работата е опечена като в БФС.

Точно на датата на убийството на Цезар - 15 март, оня ден, ротацията в българския футбол премина без никакви ексцесии, да не говорим за убийства. Даже водното оръдие никого не окъпа. МВР се беше подготвило да пази историческия ротационен конгрес на БФС, включително с пособието за принудителна баня - водното оръдие, което така и не влезе в употреба срещу рехавия протест.

Цивилизация и Ротация.

Дългогодишният главнокомандващ БФС -Боби Михайлов сдаде поста, сне царската корона и я връчи напълно доброволно на Георги Иванов, който е създател на Гонзо-футболистиката.
В българския футбол започва нова ера, която ще е като старата, но много по-нова.

И за да завършим на още по-радостна нота - тази седмица дори нелегалният мигрант в пловдивската библиотека - котаракът Гого, не беше подложен на репресии, не беше подложен на принудителни процедури, екстрадиция - ами получи напълно легален статут на библиотекар.

Ротирай ме нежно,

неусетно поч-ти;  

не убивай небрежно

добрите полич-би!


* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на изборите във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23
Българският патриарх Даниил - 7 юли 2024 г.

Българският патриарх Даниил с призив да пазим вярата: Ние живеем, тъй както вярваме

С тържествени богослужения, започнали още от вчерашния ден, новият патриарх Даниил встъпи и като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя", където беше представен на вярващите. Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит Митрополитската катедрала отбеляза храмовият си празник днес,..

публикувано на 07.07.24 в 17:58

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си Старопрестолният град е освободен от войските на..

публикувано на 07.07.24 в 17:36