Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон има ново произведение, което вероятно е на Банкси

По-ранно произведение на Банкси в Лондонското метро
Снимка: YouTube

В Лондон в събота срещу неделя през нощта се е появило ново произведение на уличното изкуство, като експертите в областта са почти напълно убедени, че то е дело на Банкси, съобщи Би Би Си.

На стената на сграда зад окастрено дърво е нанесена зелена боя, така че да изглежда като зеленината на дървото, а встрани с шаблон е изобразен човек, който държи пръскачка под налягане. Това е близо до Финсбъри парк в Северен Лондон. 

Джеймс Пийк, който създаде серията програми "Историята на Банкси" по Радио 4 на Би Би Си, незабавно е отишъл да види творбата, която е окачествил като "смъртен сертификат". Според него посланието е ясно: "Природата страда и от нас зависи да й помогнем да се възстанови". Пийк заяви, че както винаги с Банкси, никога не можем да бъдем сигурни, че е негова творба, докато той не си признае публично. 

Неуловимият уличен художник официално потвърждава работата си, като публикува снимки на своя уебсайт и в социалните медии, което все още не е направено за дървото във Финсбъри парк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повредена картина на Банкси беше продадена за 25 млн. долара

Частично повредено платно на една от най-известните творби на британския художник Банкси се продаде за рекордната сума от 25, 4 милиона долара на търг днес, предаде АФП. Творбата - сега наречена "Любовта..

публикувано на 14.10.21 в 22:05

Нов графит на Банкси край Киев

Мистериозният уличен художник Банкси създаде графити в село Бородянка близо до Киев. Той публикува снимки на работата си в Инстаграм, където не е имал публикации от декември миналата година. На стената на разрушена сграда край украинската..

публикувано на 12.11.22 в 19:17

Банкси с нова улична творба за Св. Валентин, насочена срещу домашното насилие над жени

Британският графити художник Банкси представи най-новата си улична творба в Обединеното кралство, която е насочена срещу домашното насилие над жени, докато светът празнува Деня на влюбените...

публикувано на 14.02.23 в 16:26

Арестуваха мъж за кражба на творба на Банкси в Лондон

Във Великобритания беше арестуван мъж по подозрение за кражба и нанасяне на щети на пътен знак, представляващ творба на известния уличен художник Банкси, съобщиха от лондонската полиция. Произведението, което е червен знак "Стоп" с изрисувани..

публикувано на 24.12.23 в 12:33

Във Великобритания арестуваха втори заподозрян за кражба и увреждане на инсталация на Банкси

Във Великобритания беше арестуван втори мъж по подозрение за кражба и увреждане на инсталация на уличния художник Банкси в югоизточен Лондон. От британската столица - Веселин Паунов: Пътен знак "Стоп" с изобразени върху него три военни дрона бе поставен..

публикувано на 24.12.23 в 20:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51