Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има битка на наративи - кой тласка страната към предсрочни избори, смята експертът по политически комуникации

Иво Инджов: Оставам с впечатление, че ГЕРБ са готови на компромис

Според него трябва да започне големият разговор - за ролята на Пеевски и ДПС в политическите процеси

| Интервю
Иво Инджов
Снимка: БНР

Оттук насетне ще има битка на наративи - кой тласка страната към предсрочни избори, ако се стигне до такива - кой съответно е виновен

Това заяви пред БНР експертът по политически комуникации Иво Инджов. От брифинга на ГЕРБ той е останал с впечатление, че те са готови на компромис:

"Преди днешния брифинг на ГЕРБ като че ли повечето анализатори бяха убедени, че се отива към предсрочни избори. От ПП-ДБ реагираха с право много гневно и остро на поведението на ГЕРБ, със списъка от министри, които не са дали своето съгласие. Те казаха много остри думи. Като следя поведението на ПП-ДБ - хем са възмутени, хем искат да се случи това правителство, за които са водени преговори вече доста време. От ГЕРБ също има някакви примирителни тонове, те пък държат на извинение. Така че ако въпросът опира до извинение за думите на Асен Василев спрямо Мария Габриел, според мен тя ще го получи под една или друга форма, но това отправя много объркващи послания към останалите политически сили и към избирателите и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ - какво фактически се случва". 
Според него на ПП-ДБ много им се иска да бъдат опозиция на ГЕРБ и да държат нещата в свои ръце, но същевременно не им се иска да изпуснат възможността да се сформира правителство.

Ако отидат на избори обаче, ПП-ДБ са в доста неблагоприятна ситуация, защото изостават с 5 до 7% от ГЕРБ, подчерта Инджов в предаването "Преди всички". 

По думите му трябва да започне големият разговор - независимо от каква конфигурация ще бъде управлявана България в краткосрочен план, за ролята на Делян Пеевски и ДПС в политическите процеси. Има много недоизказани неща, смята той и добави категоричното си мнение: 
"Трябва да бъдат сложени картите на масата - ПП-ДБ го дължат на българското общество, иначе оставаме с впечатлението, че има един тандем Борисов - Пеевски, който определя основните параметри на вземане на политически решения".

Цялото интервю на Веселина Миланова с Иво Инджов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10