Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Житейските трудности са направили Мира Стефанова по-силна и упорита

Мира Стефанова
Снимка: Д.Дончева

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова, която е главният герой в следващата ни история, е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца, когато все още самата тя е дете, жертва на постоянен тормоз и насилие от страна на мъжа си. И въпреки че повечето съвети, които е получавала, са били – потърпи още, това ни е съдбата, такива са ни обичаите и нравите, Мира взема коренно различно решение от това да търпи. Тя се опълчва, спасява се от насилника си, завършва средното си образование и сбъдва мечтата си да помага на други ромски момичета като нея. Разбира се, плаща висока цена – децата й живеят в друга държава с баща си, а Мира не ги е виждала от години.

И така мечтата на Мира Стефанова да помага на децата като нея се превръща не само в нейна кауза, но и в професия. Макар че спира образованието си още във втори клас, на 23 години тя се връща в училище и през тази учебна година предстои да завърши средното си образование.

След това Мира има поставена и по-голяма цел – тя иска да учи и в университет, където да се подготви на професионално ниво за своята социална дейност.

От години Мира работи като образователен медиатор в училището в село Победа, община Добричка. Нейната основна задача е да обикаля ромските къщи, да разговаря с деца и родители, да дава своя пример и то толкова убедително, че тези малки ромски момичета да разберат, че не само ранният брак е техният житейски път, съществуват и други.

Един от тези хора, подкрепили Мира в нейния път на израстване, е Галина Тошкова, директор на Обединеното училище „Добри Войников“ в село Победа. Срещата им с Мира става съвсем случайно и благодарение на медиите.

Мира е била жертва на домашно насилие във времето на своя брак с бащата на децата ѝ. Споделя, че това е другата ѝ кауза – да вдъхне увереност в други жени, попаднали в нейната ситуация, че изход има.

Сред децата Мира е известна и с още едно име – Мира Подаръка. То не идва случайно и по думите на Галина Тошкова е съвсем подходящо.

Мира казва, че дори две ромски деца да я чуят и тя да им даде сили да променят живота си, за нея това е огромен успех. Наясно е, че не може да преодолее наследството от порядки и поглед над живота, не може да преодолее страха от непознатото, но със сигурност може да бъде повод за първата крачка към промяната. Защото ако си успял да помогнеш само на един човек дори, то ти си успял, а провалът за много други, никога не може да бъде причина да се откажеш. И Мира не се отказва – тя продължава да гради своята стълбичка и търпеливо повлича по нея и други ромски момичета.

В прикачения файл чуйте повече за Мира Стефанова и как тя се опитва да промени съдбата на ромските момичета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57