Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна среща за хуманитарния коридор за Газа ще се проведе в Кипър

Снимка: архив

Първа международна среща за по-нататъшното развитие на морския хуманитарен коридор от Кипър за Газа се провежда днес в кипърския град Ларнака, началната точка на спасителния маршрут. В нея участват висши служители и технократи от 35 страни, включително България, и 10 международни организации, сред които ООН, ЕС и СЗО.

Целта на експертната среща е да се координират въпроси, свързани с техническите аспекти на международния морски път за хуманитарна помощ от Кипър за Газа, за да се подобри неговата устойчивост, се казва в правителственото съобщение. Сред посочените в него следващи стъпки, които ще бъдат обсъждани, са създаването на общ фонд и логистичната подкрепа.

Поради сложността на реализацията му планът, наречен "Амалтия", се нуждае от възможно най-добрата техническа помощ и сътрудничество, които могат да предоставят другите страни и организации, подчерта Никозия. Общият стремеж на участниците в инициативата е да се засили потокът от хуманитарна помощ за Газа, като се гарантира неговата непрекъснатост, както и че спешно необходимите храни и консумативи са доставени на нуждаещите се хора, отбеляза външният министър Константинос Комбос, който ще открие срещата.

Хуманитарният мост Кипър-Газа бе активиран на 12 март с първия кораб, превозил 200 тона помощи за палестинското население. Вторият кораб, с около 500 тона храни, е в готовност да отплава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Опашка за хуманитарна помощ в Газа, 17 март 2024 г.

Над 40 държави ще обсъждат в Кипър хуманитарния коридор за Газа

Представители на над 40 държави ще участват в среща в Кипър в четвъртък за оперативна координация на следващите стъпки в реализацията на морския хуманитарен коридор за Газа. Това обяви днес в Брюксел кипърският външен министър Константинос..

публикувано на 18.03.24 в 18:27
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел е решен да постигне военните си цели в Газа

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху в първия си разговор от повече от месец с американския президент Джо Байдън, който през последните седмици многократно критикува Нетаняху заради големия брой цивилни жертви и..

публикувано на 18.03.24 в 21:34
Фолкер Тюрк

ООН предупреди, че Израел може да използва глада като оръжие в Газа

ООН предупреди днес, че тежките израелски ограничения за достъпа на помощи до Газа заедно с продължаващите атаки може да бъдат изтълкувани по начин, че Израел използва глада като оръжие, предаде АФП. Фолкер Тюрк, върховен представител за..

публикувано на 19.03.24 в 14:06
Израелски войници в Ивицата Газа.

В Доха започнаха нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Унищожаването на "Хамас" в Рафах би изисквало навлизане на израелски сухопътни сили в града. Това заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху след призива на Белия дом да се преосмисли стратегията около граничния град в Ивицата Газа, пълен с..

публикувано на 19.03.24 в 18:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично..

публикувано на 05.10.24 в 19:20