Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туберкулоза е причинила близо 7000 допълнителни смъртни случаи по време на пандемията с Ковид-19

Снимка: СЗО

Близо 7000 допълнителни смъртни случаи заради туберкулоза е имало в европейския регион по време на пандемията на Ковид-19. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Данните бяха публикувани във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата, който отбелязваме днес. Тази година събитието е под надслов "Да! Можем да спрем туберкулозата!".

Увеличената смъртност е пряк резултат от пандемията на коронавирус, подчертават експертите.

"Последният ни доклад разкрива напълно предотвратима ситуация – хора, засегнати от туберкулоза, не са били защитени и 7000 са загубили живота си заради прекъсвания в услугите, свързани с туберкулоза", посочва доктор Ханс Хенри Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа.

"На фона на последиците от пандемията на Ковид-19 все още имаме да извървим дълъг път, за да постигнем целите за елиминиране на туберкулозата. Навременно укрепване на превенцията, тестването и лечението са ключови елементи в борбата с туберкулозата и всяко забавяне води до допълнителни страдания и смъртни случаи", подчертава директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията доктор Андреа Амон.

Докладът разкрива също увеличаване на случаите на туберкулоза, която не се поддава на лечение с обичайно използваните против болестта лекарства, или т.нар. медикаменти от първа линия. Затова СЗО призовава държавите да засилят програмите за тестване и диагностика, за да се преустанови разпространяването на болестта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Специалист: Често имаме случаи на неимунизирани срещу туберкулоза, а това е рисков фактор

24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата , като инициативите тази година ще се проведат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.  По този повод Тубдиспансерът във Варна провежда дни на отворени врати – до четвъртък..

публикувано на 20.03.24 в 12:17

Две деца от Бургас са съмнителни за туберкулоза, насочват ги към клиника в София

16 души са новозаразените с туберкулоза в Бургаска област от началото на годината  до сега. Контактни на техни болни близки са и две деца. Те са насочени към допълнителни изследвания в специализирана детска клиника в София.  До края на седмицата в..

публикувано на 20.03.24 в 08:25

Безплатни прегледи за туберкулоза в Добрич

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич организира безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. Тази година инициативата се провежда под надслова „Да! Ние можем да спрем..

публикувано на 20.03.24 в 07:49
МБАЛ

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин . Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24..

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Изследват за туберкулоза в затвора в Сливен

Днес за първи път се провежда скрининг за туберкулоза на лица, лишени от свобода и служители в затвора в Сливен. Това съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ –Стара Загора. Инициатива е във връзка с  24..

публикувано на 18.03.24 в 15:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35