Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени"

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

"Ситуацията в момента не е заредена с очакване на нов политически проект"

| Интервю
Геновева Петрова
Снимка: Стопкадър, БНТ

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице, ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем.

Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч".

"Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства. Разчитам на това, че лидерите на високи политически позиции, включително и президентът, ще отстъпят от чисто партизанските позиции, които отстояват, и ще се опитат да стигнат до едно обществено приемливо решение. Обратното би било поредна криза - било то конституционна или институционална, която ще предизвика допълнително обществено разочарование от начина, по който се развива политическият живот през последните месеци", уточни тя. 

По думите на Петрова невъзможността на "некоалиционните партньори да извървят един, считан през цялото време за технически момент, ротацията, поставя нова политическа ситуация, която вероятно ще рефлектира върху нагласите на избирателите":

"Не мога да кажа в каква посока ще рефлектира. Събитията, на които станахме свидетели през последните седмици, не могат да бъдат в никакъв случай мотиватор за участие на избирателите н предсрочните избори. Не са и мотиватор за разширяване на общественото доверие и подкрепа за партиите, които участваха в този процес. Сплотяват най-най-твърдите ядра на формациите, но не допринасят за разширяването на общественото доверие към тях. Не се наблюдава към момента и мобилизиране на някаква форма на наказателен вот, не се знае дали няма да се развие такава тенденция". 

Според нея може да се очаква, че провалът на ротация ще мотивира повече подкрепа за противниците на евроатлантическото мнозинство, което управляваше досега:

"Балансът между двете групи сред избирателите вече няма да е толкова силен в полза на евроатлантическото мнозинство. Това позволява на неговите противници да погледнат по-сериозно на предстоящите избори".

Геновева Петрова изказа мнение, че ситуацията в момента не е заредена с очакване на нов политически проект

Избори 2 в 1 с европейските е по-добрият вариант, "за да не бъдат ангажирани хората да ходят през седмица или две до урните", което няма да бъде мотивиращо за активността им.

Интервюто на Георги Марков с Геновева Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00