Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Дилов-син: Нашите колеги от ПП-ДБ не бяха на висотата на сложното инженерно решение

| Интервю
Любен Дилов син
Снимка: БГНЕС

ПП-ДБ, по конкретно ПП имат голям проблем. И то е в това, че те се появиха за живот, и целият им екзистенц политически е основан върху противостояние на ГЕРБ. Това каза в интервю пред БНР Любен Дилов-син, почетен председател на „Гергьовден“ и депутат от ГЕРБ-СДС.

„Те извън това нямат друга философия и тези, и това за тях е много трудно, аз ги разбирам. Не може смисълът на живота ти да е да махнеш ГЕРБ, да ги изчегърташ, да ги арестуваш и след това някак си трябва да се управлява България, ама без тях няма да стане, защото без тях няма да имаме достатъчно гласове“, допълни Дилов – „Това се нарича драматургична творба в театъра.“

Той отказа да коментира обясненията на съпредседателя на ПП Кирил Петков за "разглобката" на управлението. А обвиненията на Петков към Бойко Борисов за натиск Дилов коментира:

"Нашият чудовищен натиск върху тях беше от 20 министри само един на ГЕРБ-СДС. Доброто, което ще произлезе с избори, е, че българите ще имат възможност да се произнесат върху това, което се случи след изминалите 9 месеца. За мен беше добър експеримент. Сглобката е сложно инженерно решение за българския политически елит. И някои не го издържаха, категорично това са ППДБ. Вижте хронограмата на преговорите и няма нищо общо с твърдението им за съдебна реформа. Трябваше да се осъществи нещо, договорено преди година. Изведнъж се появиха 100 нови претенции и условия."

„Какво пречеше при всички тези обстоятелства, които се излагат - съдебна реформа и мантри, този разговор да продължи, след като се извърши ротацията, която беше договорена преди 9 месеца? Какво пречеше? Имаше едно предложение от 15 март да се разменят само Денков и Габриел. Безсмислено е да говорим, кой  е виновен, то е очевидно“, коментира Любен Дилов-син.

И препоръча: 

Проверете от кога ПП-ДБ са си блокирали места за външна реклама, свързана с предстоящите избори. Не ми се участва в разговори за политическата пяна на дните. Колегите ни имат голям проблем и се нуждаят от честен разговор - ние всъщност защо сме в тая политика? Да направим безплатно образованието и ред други неща. Ясно е, задават се избори!

Вчера "Гергьовден" са имали конгрес и са препотвърдили неща, „които смятаме да отстояваме в следващото НС и да популяризираме в кампанията за евродепутати“.

„Демокрацията е нещо симпатично, скъпо, сложно и всички в следващия български парламент ще разговаряме с тях, то така се прави, не можем да измислим гениално решение, гениалните решения са опасни - или тоталитаризъм, или абсолютна власт. Сега това е ситуацията и се надявам на вековната мъдрост на българите“, сподели Дилов-син.

Истината е, че нашите колеги не бяха на висотата на сложното инженерно решение. Бяхме се договорили за 15 март нищо да не се променя и само да се разменят Денков и Габриел. Какво общо има споразумението с правителството – ротацията, договорена още преди 9 месеца. Нашите партньори не си спазиха уговорката. За да отсъдят българите, трябва да разберат правилно какво се случи, коментира почетният председател на "Гергьовден" и депутат от ГЕРБ-СДС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00