Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-разумно е избори 2 в 1

Мирослав Мурджов: Главчев ще представи балансиран кабинет с хора, на които има доверие

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Определеният за служебен премиер Димитър Главчев ще спази срока и представи балансиран състав на кабинет. Това прогнозира специалистът по изборни системи Мирослав Мурджов в интервю пред БНР.

"Предполагам, че ще избере хора, на които самият той има доверие, това е от изключителна важност. Поставен е в ситуация да е премиер и ще се постарае да предложи разумно и балансирано правителство, което да свърши основната задача,  за да няма съмнение, че изборите са протекли закономерно. Поне по-голямата част от политическите партии да не оспорват и да нямат съмнения", сподели Мурджов в предаването "12+3".

Неговото мнение е, че Главчев ще се справи доста добре и с другия ракурс -  дали служебният кабинет ще участват в предизборната кампания или не – "виждали сме такива случаи".

Мурджов е категоричен, че слуховете, че служебният кабинет ще управлява по-дълго от 2 месеца, са "хипотези". И не изключва и след изборите двете най-големи политически формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново да седнат на преговори за съставяне на правителство.

А какво ще реши избирателят – "зависи как партиите ще предложат своите оферти към избирателите, за да вдигнат избирателната активност".

"Надявам се, че българинът е умен и ще даде гласовете си на тези, които искат да решават проблеми, а не на тези, които обещават, а правят други неща", коментира експертът по изборни системи.

За избори 2 в 1 Мурджов посочи, че това е желанието на по-голямата част от хората и "не е маловажен аргументът, че ще се спестят пари". Това е разумното, убеден е той.

Той коментира, че и изборната администрация може да се справи с избори 2 в 1 – за ЕП и парламентарни. Правили сме 2 в 1 – президентски и парламентарни, правили сме и 3 в 1, припомни експертът.

Препоръката на "Сиела", че изборите трябва да са през 2 седмици, за да се пренастроят машините Мурджов, коментира: 

"Щом експертите казват, че това е необходимият срок, аз не съм специалист по машините, но имам забележки. Чисто технологично вероятно е задължително условия, за да имаме спокойствие, за да не стане като предишния път, не бяха сертифицирани машините. Това обърква избирателя и поставя под въпрос изборния резултата, това са поводи за обжалвания и съмнения. Също така сваля се доверието, а най-важното е изборният процес да е законен и прозрачен".

Цялото интервю чуйте звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44
Иван Хиновски

Иван Хиновски: МЕ проявява престъпна безотговорност към подготовката за либерализацията

В Министерството на енергетиката не си дават сметка до какви сътресения може да доведе   пълната либерализация на пазара. Това каза пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  " Либерализацията не може да бъде отлагана повече от средата на 2026 г. Спират ни фондовете, не може повече, вече два пъти го отлагаме. Ние..

публикувано на 21.10.24 в 18:29
Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут , какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране .   Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров , директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница, като обясни: "Тази болница ще..

публикувано на 21.10.24 в 18:01

Гръцките власти арестуваха трафиканти на мигранти

Гръцките гранични власти арестуваха днес трафиканти на мигранти на острови в Егейско море. Има две жертви от потънала лодка. Спасителната акция до остров Самос не откри други бедстващи хора в морето, съобщават от бреговата охрана. От потъваща лодка бяха спасени 22-ма души, сред които майки с деца. Има две жертви, открити досега. В акцията..

публикувано на 21.10.24 в 17:48

Президентството беше домакин на инициативата "Мениджър за един ден"

Двама младежи се включиха в работния процес на президентството в рамките на инициативата "Мениджър за един ден", на която администрацията на държавния глава беше домакин.  Президентът Румен Радев посрещна в кабинета си Аделина Кънева, ученичка в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, която беше президент за един ден. "В днешния динамичен..

публикувано на 21.10.24 в 17:30