Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венко Сабрутев: Комисията за "Турски поток" трябва да даде трибуна за въпроси към Борисов за Пътната карта

| Интервю
Венко Сабрутев
Снимка: Ани Петрова

Комисията за "Турски поток" трябва да даде трибуна на всички, които имат информация, за да имаме основание да попитаме Бойко Борисов къде е Пътната карта на този проект.

Това каза пред БНР депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев и уточни, че документът, който беше разпространен от "българските елфи", е показвал, че "в имейлите на руски депутати има строго специфична информация, която касае българската енергетика и независимост.

"Трябва да изискаме отговор от тогавашния премиер Бойко Борисов и от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова как така този стратегически документ липсва и как той се намира в имейли на руски депутати, но не и в българските ведомства".

Депутатът подчерта, че той е номинацията на ПГ на ПП-ДБ да бъде председател на тази комисия и заяви:

"Ако не ги е страх от ГЕРБ, трябва да гласуват тази комисия и нейният председател да е от ПП-ДБ, както и да спрат да се дърпат и да саботират парламента".  

"Задавайки въпроси на всички държавни институции, установихме, че в държавата продължава да липсва т.нар. Пътна карта на "Турски поток", подписана през 2017 г. В България дори нямаме представа какво представлява този стратегически документ за развитие на газовата инфраструктура на страната", заяви Сабрутев.

По думите на депутата парламентарната комисия за "Турски поток" трябва да постави и въпроса кой е позволил българската енергетика "да се поеме на ръчно управление от Москва":

"И тук отношение може да вземе Делян Добрев от ГЕРБ, който постоянно разказва за евроатлантическите си ценности, докато реалните им действия са били да обслужват интересите на Путин".

Венко Сабрутев посочи като ключов въпроса за това, че ГЕРБ са имали информация от службите, че изграждането на "Турски поток" ще даде възможност на Русия да нападне Украйна, но въпреки това са взели решение да го изградят:

"Така те направиха България съучастник на жестокото насилие в Украйна".

Интервюто на Георги Налбантов с Венко Сабрутев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47
Болницата на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г.

"Хизбула" обвини Израел за смъртоносния инцидент с експлодирали пейджъри в Ливан

Тайванската компания Gold Apollo отрече да е произвела пейджърите, които се взривиха вчера в Ливан. Според някои информации в устройствата е имало експлозиви, детонирани дистанционно в координирана операция. Най-малко девет души загинаха, а ранените са близо 3000. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с..

публикувано на 18.09.24 в 07:44

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР за Деня на независимостта

С празничен концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио започват честванията за Деня на независимостта. Довечера от 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и балет радиосимфониците с главен диригент Константин Илиевски ще представят сюита от балета „Нестинарка“ на Марин Големинов и Третия цигулков концерт на Николо Паганини. Солист..

публикувано на 18.09.24 в 07:40

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с..

публикувано на 18.09.24 в 07:34

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ, загинали са двама души, съобщиха украинските въоръжени сили. През нощта Украйна изстреля..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери,..

публикувано на 18.09.24 в 07:22