Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия: Разраства се шпионският скандал с българска връзка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Австрия се разраства скандалът около съмнения за шпионаж в полза на Русия във Федералната служба за вътрешна сигурност. Журналистически разследвания сочат, че в мрежата около Ян Марсалек са участвали арестуваните във Великобритания шестима българи, а една от мишените им е бил разследващия журналист Христо Грозев.

Следващата седмица австрийският канцлер Карл Нехамер свиква извънредно заседание на Съвета за националната сигурност заради предполагаем шпионаж на двама бивши агенти от Федералната служба за защита на Конституцията и борба с тероризма. Егисто От беше арестуван миналата седмица, като се смята, че е работил за бившия началник отдел във вътрешното разузнаване Мартин Вайс, за когото се знае, че е сътрудничил на Ян Марсалек.

Марсалек се укрива в Москва и се сочи от властите във Великобритания като ключовата фигура във вербуването на шестима българи около Орлин Русев, обвинени в Обединеното кралство в шпионаж за Русия. Австрийците От и Вайс са заподозрени, че са помагали на Марсалек да създаде шпионска клетка в австрийските служби за сигурност в полза на Москва.

Една от мишените на тази клетка е Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат", който години наред работеше заедно с Алексей Навални при разкриването на тайните операции на ГРУ в Европа. Доскоро Грозев живееше във Виена, но беше принуден да емигрира заради заплахи за сигурността му. От журналистически разследвания в Австрия става ясно, че От е помогнал за проникването в жилището на Грозев и кражбата на неговия компютър и флаш памет. През декември 2022 година руското министерство на вътрешните работи обяви журналиста за издирване, без да посочва причината.

Скандалът в Австрия има и политическа окраска в навечерието на парламентарните избори там - Херберт Кикл, лидерът на крайнодясната "Партия на свободата", която в момента води убедително в допитванията, е бивш министър на вътрешните работи точно в периода на най-активната дейност на руската група.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00