Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на СУ призова държавата да се ангажира с ремонта на Ректората

Проф. Георги Вълчев
Снимка: БГНЕС

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев настоява държавата да се ангажира с национална инвестиционна програма за основен ремонт на Ректората, неговия двор и Университетската библиотека. 

За целта, по предварителни изчисления, ще са необходими около 80-100 милиона лева, а идеята е дейностите по реконструкцията да обхванат следващите 4-5 години, за да не се затваря по време на ремонта университетът за студенти и преподаватели.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцката опозиция иска оставката на заместник-министъра по миграцията заради скандално изказване

Гръцката опозиция иска незабавно оставката на заместник-министъра по миграцията София Вултепси за унизително отношение към гърците, които нямат средства да пътуват с фериботи. Политически скандал предизвика изказване пред медиите на заместник- министъра по миграцията София Вултепси. Тя заяви, че понеже са много скъпи фериботните билети..

публикувано на 08.08.24 в 13:30
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Текстовете за "нетрадиционната сексуална ориентация" ще породят и конституционни полемики

Не е добре разписано това, което са гласували депутатите, и ще породи много остри полемики не толкова в обществото и в правозащитния сектор, колкото и от конституционно гледище.    Това каза пред БНР доц. Борислав Цеков, юрист, специалист по конституционно право, в коментар на приетата от 50-ото Народно събрание поправка в Закона за предучилищното и..

публикувано на 08.08.24 в 13:24
Андрей Гюров

Отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ

За 13 септември отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ. Той поиска отвод на председателя на съдебния състав по делото срещу освобождаването му от поста подуправител на БНБ. Съдия Георги Чолаков е и председател на Върховния административен съд, който разглежда делото. Сред мотивите на Гюров е..

публикувано на 08.08.24 в 13:14

За денонощие: Над 700 случая на превишена скорост в Пазарджишко

Над 700 нарушения на допустимата скорост в населените и извън населените места са засечени в област Пазарджик само за последното денонощие.  Сред тях е водач, шофирал с 210 км в час по пътя Пазарджик-Пловдив.  Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив Допустимата скорост в този участък е 90 км в час, съобщават от..

публикувано на 08.08.24 в 13:10

Петима в ареста след сбиване в Смолян

Петима души са задържани в полицията в Смолян след сбиване, съобщиха от ОД на МВР.  Снощи около 22:15 часа, на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал, прераснал в сбиване между група мъже в района на ул. "Станевска". 44-годишен смолянчанин е със счупени зъби на горната челюст. В резултат от проведените незабавни оперативно-издирвателни..

публикувано на 08.08.24 в 12:49

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала...

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Помпи за напояване пресушили р. Негованка във Великотърновско

Еколози изясняват причините за пресъхване на река Негованка край великотърновското село Ресен и измиране на риба в района. Установено е незаконно поставяне на помпи за напояване. Сезирани са прокуратурата и министъра на екологията. Инспектори на РИОСВ, Областната дирекция за безопасност на храните и Басейнова дирекция три дена в средата на..

публикувано на 08.08.24 в 12:43