Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 бежанци от Украйна, Сирия, Иран и работодатели участваха в трудова борса на "Каритас София"

Милена Караканова: Имаме успех и опит с дългосрочна работа на бежанците

Трима започнаха работа, работодателите се съобразяват с културните различия

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната идея беше през публично събитие да стигнем до повече работодатели. Като кариерен център работим 8 години на пазара. За чужденците има различни възможности и колкото по-широка е нашата мрежа от работодатели и с достойно заплащане е успех за нас. Това сподели в интервю пред БНР Милена Караканова от "Каритас" организатор на трудова борса за бежанци.

Над 50 бежанци от Украйна, Сирия, Иран и други страни, и 20 компании от сферата на услугите, строителството, хотели и ресторанти и здравеопазване участваха в трудова борса, организирана от "Каритас София". 

На форума бяха представени добри практики при наемането на бежанци и беше дадена възможност за директна среща между работодатели и потенциални служители.  

Събитието е част от инициатива за достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход, осъществявана от мрежата на „Каритас“ организациите в България, в партньорство с Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Над 50 бежанци участваха в трудова борса

За седмица след борсата работа са започнали 3 души бежанци – от Сирия и двама лекари от Украйна, които не започват на позиция като лекари, а част от екип, каза Караканова.

"Клиниката, към университетска болница, ще им съдейства в процеса за признаване на дипломи и когато вече се справят и с езиковата бариера. Започват като медицински сътрудници. Имаме успех и опит с дългосрочна работа на бежанците от Близкия изток. Момче от Сирия започна в ресторант и имаме уговорка с други, да започнат като помощник-готвачи и в строителството. Останаха да уточним подробности като да уточним заплата, изисквания на работодателя и др.", обясни представителят на "Каритас".

От организацията запознават работодателите с правата на труд на бежанците и спецификата на документите, които трябва да имат. 

"Много от украинските бежанци, започнали работа преди 2 години, вече са във втория етап, дипломите им са признати и започват работа по специалността", сподели Караканова.

Относно мотивацията и адаптацията на бежанците, които работят, тя коментира: 

"Много от тях очакват да получават заплати като в централна Европа, защото България е в Европа, но ние обясняваме че не е така. Работодателите и екипите се съобразяват с културните различия и освен място да научат българския език им предоставят и място за молитва, съобразяват работния им ден в месец като този на Рамазан."

Основното нещо към работодателите е, че трябва да проявяват търпение  и разбиране и не само те, а и екипът, в който работят бежанци, защото има културни различия, препоръча Караканова. 

Цялото интервю и репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02