Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересни факти за метеорологичната 2023-та у нас

Снимка: Pixabay

2023 година е най-топлата година в България от 1930 г.  Това показват изследванията на Националния институт по хидрология и метеорология, записани в годишния бюлетин на организацията. Най-високата температура: 43 градуса е измерена в Русе, а най-ниската - минус 21 градуса - в Трън.

Средната годишна максимална температура за страната е 19.3 °С, което е с 2.4 °С над климатичната норма. Най-високата максимална температура за 2023 г. е 43 °С, измерена на 25.VII в гр. Русе.

🌡️Средната годишна минимална температура за страната е 7.6 °С, което е с 1.7 °С над нормата.

Най-ниската минимална температура в България през 2023 г. е била минус 24,7 °С, измерена на вр. Мусала на 6.II. 

В станциите от метеорологичната мрежа на НИМХ с надморска височина под 1000 m най-ниската измерена температура през годината е минус 21.4 °С - на 9.II в гр. Трън, обл. Перник.

Най-голямото 24-часово количество валеж е измерено в с. Кости, обл. Бургас, на 5 септември - 207.2 mm от дъжд.

🌬️ Най-голямата скорост на вятъра, измерена в населено място, е 39 m/s (над 140 км.ч) и е регистрирана в гр. Враца в сутрешните часове на 19.I при поривист вятър от запад-югозапад.

❄️ Най-високата снежна покривка, измерена в населено място, е 63 cm на 27.XI в гр. Вършец, обл. Монтана. В станциите на планински върхове най-висока снежна покривка е измерена на вр. Ботев на 5.I - 194 cm.

⚡През 2023 г. са регистрирани около 464 000 мълнии на територията на страната, което е с 26% под средния брой за последните 10 години (по данни на ATDNet). Денят с най-много регистрирани мълнии е 4.XI - около 31 000.

🌍 Общият брой дни през 2023 г. с циркулация, водеща до пренос на пустинен прах от Сахара над България или над част от нея, е 143. Месецът с най-много такива дни е октомври - 24, а с най-малко e декември - 5.

"Общият брой дни през 2023 година с циркулация, водеща до пренос на пустинен прах от Сахара над България е 143. За 2024 г. определено можем да кажем, че в края на март и началото на април имахме високи концентрации на сахарски прах", каза за БНР метеорологът Анастасия Стойчева.
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47

В община Сапарева баня таксата за битови отпадъци догодина ще се увеличи

Такса "смет" в Сапарева баня се очаква да бъде увеличена догодина. Според кмета повишените разходите налагат увеличение на таксата до пет пъти. Причината е в увеличаващите се все повече средства за сметосъбиране заради многото туристи и строителството.  Годишно сметосъбирането в общината се дофинансира с около 500 хил. лева. Община..

публикувано на 06.10.24 в 16:45

Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак атакува израелски цели

Още една групировка е извършила атаки по израелски цели. Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак, която е съюзник на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщи, че е изстреляла дронове срещу три цели на окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия, предаде Би Би Си. Малко преди това израелският министър на отбраната Йоав..

публикувано на 06.10.24 в 16:14