Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две български участия в официалната селекция на кинофестивала в Кан

Мария Бакалова
Снимка: БТА

Директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо и президентката Ирис Кноблох днес обявиха официалната селекция на 77-ото му издание. В нея попадат българската актриса Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов, стана ясно от програмата, представена в изданието "Варайъти", съобщава БТА.

Номинараната за "Оскар" Мария Бакалова се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" (The Apprentice) на режисьора Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за наградата "Златна палма".

В ролята на младия Доналд Тръмп зрителите ще видят румънско-американския актьор Себастиан Стан. Лентата проследява времето на Тръмп като бизнесмен с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век. 

„Нямам думи, с които да опиша чувствата си в момента… Вълнувам се, щастлива съм, не мога да повярвам, че това се случва! Кан е мой любим фестивал, любим е на всички ценители на киноизкуството и именно заради това съм на седмото небе, че нашият филм ще започне своя път точно оттам, при това от официалната селекция!“, каза Мария Бакалова в разпространено съобщение след пресконференцията в Париж.

Актрисата не за първи път е в официалната селекция на Кан. През 2021 г. филмът с нейно участие "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова беше показан в паралелната секция "Особен поглед".

Тази година сред филмите в "Особен поглед" е и "Безсрамните" (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов ("Аве", "И после светлина").

"Безсрамните" - копродукция на Франция, Швейцария и България, е с участието на индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Филмът разказва за забранената любов между две момичета в строго патриархална страна. 

Световната премиера на дебютния филм на Божанов "Аве" се състоя в паралелната програма "Седмица на критиката" в Кан през 2011 г. 

Тазгодишното 77-о издание на кинофестивала в Кан ще се проведе между 14 и 25 май. Председател на журито ще бъде американската режисьорка Грета Гъруиг.

Проявата ще бъде открита със световната премиера на комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Филмът не е включен в съревнованието за "Златна палма".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани също "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" - новата част от франчайза на Джордж Милър с участието на Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт, и "Хоризонт: Американска сага", с който Кевин Костнър се завръща в света на уестърна като режисьор и изпълнител на главната роля. 

Сред филмите, които ще се съревновават за "Златна палма" освен "Стажантът" с Мария Бакалова и Себастиан Стан, са "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, "Покров" на Дейвид Кроненбърг, "Птица" на Андреа Арнолд, "Видове доброта" на Йоргос Лантимос.

Легендарният режисьор Джордж Лукас - "бащата" на култовата сага "Междузвездни войни", ще бъде удостоен с почетна "Златна палма".


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44