Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изпълнението на цялостния проект са необходими около 1 млн. лева

Най-старият православен храм в Ямбол се руши

На Цветница ще е поредният благотворителен базар с надежда за събиране на средства за ремонта

Най- старият православен храм в Ямбол - "Св. Троица"
Снимка: Даниела Костова
Повече от 10 години най-старият православен храм в Ямбол - "Св. Троица" се руши. Доброволци се опитват да съберат средства за ремонт на църквата и в продължение на седем години организират благотворителни кампании около Коледа и Великден.

Не е необходимо човек да е специалист, за да види, че храмът, строен преди повече от три века, преживял превратностите на времето, многократно опожаряван и разрушаван, днес е на път да се превърне в спомен за жителите на най- стария ямболски квартал Каргон.

Васко Стоянов, който е сред младежите, приели като мисия възстановяването на черквата описва: „Храмът е в окаяно състояние – покривът тече, много от стенописите са поразени точно от тези течове. Отвън фасадата е нацепена, камбанарията се руши, цялостното състояние е отчайващо.“

Всичко започва преди десетина години. Тогава  Васко, в труден от живота си момент търси опора и надежда във вярата. Посещението в храма му вдъхва сили, но трагичното  състоянието на черквата  оставя своя отпечатък в съзнанието му. Заедно със свои приятели разкриват дарителска сметка, но скоро разбират, че това е недостатъчно.

Най- старият православен храм в Ямбол -

Случайно при едно посещение в Одрин вижда как младежи, в близост до джамия с опожарен покрив, са организирали кулинарен базар, за да събират средства за възстановяването на техния храм. Така идеята намира своята реализация и на ямболска територия.

 След две седмици на Цветница, на 28 април, ще е поредният благотворителен базар, който вече може да се нарече традиционен и в него се включват много миряни от целия град, разказва Магдалена Стоянова:

 "С някакви ръчно изработени сувенири, сладки, соленки, банички, цветя също сме получавали като дарения за базарите за продажба, разазва Стоянова.

За седемте години с общи усилия са събрани малко над 100 хил. лева, с които преди дни започва ремонт на храма и това е стимул за доброволците. За изпълнението на цялостния проект обаче са необходими около 1 млн. лева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12