Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти успех за Макс Верстапен след победа и в Китай

Макс Верстапен постигна нова победа във Формула 1
Снимка: БТА

Световният шампион Макс Верстапен постигна нова победа във Формула 1, след като се поздрави с успеха за Гран При на Китай днес. Верстапен завърши днес един перфектен уикенд в Шанхай, след като се поздрави с успехи в спринта, в квалификациите и днес.

В самото състезание той доминираше от самото начало до края в днешното състезание и не остави съмнения за превъзходството си. Затова помогна до голяма степен и влизането на две коли за сигурност по време на гонката.

Единствените моменти на притеснение за пилота от Нидерландия беше в началото на състезанието, когато се наложи да отбива атаки на автомобилите на Ферари. Втори след звездата на Ред Бул остана Ландо Норис от Макларън, който изостана на 13.733 секунди. Трети е другият пилот на Ред Бул – Серхио Перес, изостанал на 19.160.

За победителя днес това е четвърти пореден успех в пет състезания от началото на кампанията, както и общо 58-а в кариерата. Единственото състезание, в което Верстапен не триумфира като победител, бе в последната седмица на март в Австралия и там първи стана Карлос Сайнс от Ферари. Времето на Верстапен е 1:40:52.554 часа.

Второто място за Норис беше най-добър резултат на базирания в Уокинг отбор от кампанията досега. Норис започна състезанието от 4-ото място и в нито един момент не слезе по-надолу, за да завърши 2-и.

След като започна състезанието в задната част на решетката, британската звезда Люис Хамитън се възстанови до девето място, на +57.986 секунди от победителя. Денят беше ужасен за отбора на РБ Хонда, тъй като и двете им коли се оттеглиха от състезанието.

Топ 6 днес беше допълнен от двата болида на Ферари – Шарл Льоклер (Монако) на 4-о място на 23.623 секунди, както и от Карлос Сайнс – на 33.983. Джордж Ръсел от Мерцедес остана на 6-и на 38.724.

В обиколка номер 21 дойде и прекъсване на състезанието, когато виртуалната кола за безопасност беше вкарана след оттеглянето на Валтери Ботас на пистата.

Това позволи на Льоклер и Норис да направят своите първи и единствени спирки в бокса, като последният отново излезе на трето място, възползвайки се от малкото загубено време в питлейна. Веднага след това обаче беше вкарана реална кола за сигурност, която попречи единствено на Серхио Перес, който загуби 2-ото си място за сметка на Норис.

Състезанието беше подновено в 27-ма обиколка, но само за момент буквално. Ланс Строл и Даниел Рикиардо осъществиха контакт на завоя, преди Цунода да бъде принуден да се оттегли, ударен от Кевин Магнусен. И това доведе до още една кола за безопасност. Второто рестартиране дойде в 32-ата обиколка, след която Ферстапен доминираше Перес се върна на подиума с изпреварване на Льоклер в 39-та обиколка и насочи вниманието си към Норис напред, но 3-ото място се оказа максимума за него.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на Европейското първенство по футбол, след като Турция и Нидерландия допълниха бройката след вчерашните си победи – съответно над Австрия (2:1) и Румъния (3:0). Турция мечтае след победа над Австрия Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния 5 юли, петък от 19 ч. Испания – Германия в Щутгарт 5..

публикувано на 03.07.24 в 07:29

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43