Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Грязин с историческа първа българска победа в WRC2

Николай Грязин
Снимка: wrc.com

Николай Грязин донесе историческа за България първа победа в Световния рали шампионат (WRC), след като спечели надпреварата в WRC2 на рали „Хърватия“.

Състезаващият се с български лиценз пилот записа 11 етапни победи в хода на състезанието, в което негов основен съперник бе съотборникът му в DG Sport Йоан Росел. Победителят от рали „Монте Карло“ се пробва да атакува Грязин в петък следобед, но натурализираният българин удържа първото място и в крайна сметка спечели с аванс от 38.2 секунди пред Росел.

Тройката в WRC2 в края на рали „Хърватия“ допълни Пепе Лопес, който не успя да повтори карането си от „Монте Карло“ този уикенд. Испанецът имаше и едно завъртане в петък, което му коства повече от минута и така той практически загуби всякакви шансове да се бори в челото.
Все пак до самия финал той трябваше да внимава с Никола Сиамен, който показа много силно темпо в неделния ден. Силите на французина обаче не стигнаха и той завърши на 19.7 зад Лопес.

В рали „Хърватия“ стартираха още Сами Паяри и Гас Грийнсмит, които не бяха номинирали това състезание за точки в класиране в WRC2. Именно поради тази причина те останах извън класирането в категорията, в която иначе щяха да завършат трети и четвърти.

В генералното класиране в WRC2 лидер след първите четири кръга за сезон 2024 лидер с 43 точки е Оливър Солберг, който има идентичен актив с този на Росел. Грязин е на три пункта зад тях като и тримата вече са печелили точки в две състезания и могат да номинират още максимум пет до края на сезона. За разлика от тях Сиамен, който е четвърти с 36 точки, вече е печелил точки в три старта, но и трите пъти французинът финишира четвърти.

"Чувството е много приятно, особено след свършената работа от нас преди състезанието. Благодаря на целия отбор. Те не ме изоставиха в нито един момент и ми даваха нужния тласък. Най-много благодаря на моя навигатор, защото отсечките бяха трудни", заяви Грязин, цитиран от wrc.com.

Сезонът в WRC2 продължава след три седмици с рали „Португалия“, което ще постави началото на дългата лятна серия от макадамови състезания. Надпреварата в Португалия е предвидена за периода 9-12 май, а списъкът с участниците за нея все още не е публикуван официално.

Себастиан Ожие (Тойота) стигна до изненадваща победа в елитния клас след драматични финали отсечки край Загреб. Французинът записа изключителна победа в Хърватия, след като направи скок от трето до първо място в последния ден. 
След тридневна битка между трима пилоти на асфалтовите пътища край Загреб, в крайна сметка изглеждаше, че всичко опира до дуела Тиери Нювил (Белгия, Хюндай) - Елфин Еванс (Великобритания, Тойота). Двамата влязоха във втория етап от последния ден с разлика 2.6 секунди, когато обаче всичко се преобърна.

Лидерът в класирането Нювил влезе много остро в ляв завой и се заби в дърво, което нанесе огромни щети по аеродинамиката и му струва цели 25 секунди. Незнаейки за катастрофата на своя съперник, Еванс пък подцени десен завой и се завъртя, губейки 20 секунди в този процес. 

Всичко това изкачи на върха Ожие, който се сдоби с 9.1 секунди преднина на първото място преди последните два старта. Французинът не допусна грешки до края и спечели с 9.7 секунди, записвайки втория си триумф в Рали Хърватия и стотен подиум в кариерата.

"Уикендът беше труден. Знаехме и преди да започнем, че стартовата ни позиция ще бъде проблем, но никога не се предадохме и преследвахме плътно лидерите. Никога не ми се бяха случвали толкова неща в рамките на едно рали, но се радвам, че спечелих за отбора", каза Ожие за wrc.com.

Двойната победа на Тойота увеличи преднината японския конструктор в класирането със седем точки пред Хюндай. Последните обаче имат лидер в подреждането при пилотите, където Нювил води с шест точки на Еванс след 4/13 кръга.
По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11