Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ювентус стигна до финала за Купата на Италия по футбол

Ювентус стигна до финала за Купата на Италия
Снимка: БТА

Ювентус е първият финалист в турнира за Купата на Италия. Торинци се добраха до мача за трофея, макар да загубиха реванша срещу Лацио с 1:2. Те обаче бяха спечелили първата среща с 2:0 и така с общ резултат 3:2 продължават напред. 

Гостите на "Олимпико" доста страдаха и имаха и доза късмет, за да постигнат целта си. "Орлите" поведоха с два гола на Валентин Кастейянос в 12-ата и 49-ата минута и така изравниха общия резултат от двата мача. В 83-тата минута обаче "бианконерите" стигнаха до толкова ценното попадение, дело на резервата Аркадиуш Милик, който с него прати отбора си на финала.

Игор Тудор бе избрал да започне мача с Валентин Кастейянос като изнесен нападател и Фелипе Андерсон и Луис Алберто зад гърба му. Двойката опорни полузащитници пък бяха Матео Гендузи и Данило Каталди, а на крилата оперираха Адам Марушич и Елсейд Хисай.

Масимилиано Алегри пък заложи на Федерико Киеза и Душан Влахович в атака. В халфовата линия действаха Мануел Локатели, Адриен Рабио и Уестън Маккени, а в ролята на халф-бекове бяха Филип Костич и Андреа Камбиазо.

Първата по-опасна атака бе за гостите. В 8-ата минута Камбиазо отправи изстрел по земя, който профуча доста близо до вратата, но в аут. В ситуацията обаче остана и съмнение за игра с ръка на футболиста.

Лацио обаче откри резултата с първата си възможност в мача. В 12-ата минута при центриране от корнер Кастейянос надскочи Алекс Сандро и заби кълбото в мрежата за 1:0.

Ювентус можеше бързо да се върне в мача. В 23-тата минута Федерико Киеза получи в близост до аутлинията и веднага центрира във вратарското поле, където Душан Влахович стреля, но ударът му бе спасен от вратаря на съперника.

Гостите имаха нов добър шанс в 32-рата минута, когато след центриране от корнер Бремер отправи изстрел с глава, но над вратата.

В 44-тата минута обаче Лацио пропусна златна възможност да удвои преднината си. Кастеянос се възползва от грешка на Данило и излезе очи в очи Матия Перин, но не успя да преодолее вратаря на торинци.


Второто полувреме започна брилянтно за домакините. В 49-ата минута Кастейянос се измъкна зад защитата на съперника и този път хладнокръвно реализира за 2:0, изравнявайки по този начин общия резултат от двата мача

Юве пропусна много добра възможност да върне един гол в 55-ата минута, когато Маккени успя да достигне една дълга топка и да я подаде успоредно на голлинията, но Влахович бе изпреварен от защитник в последния момент и не успя да вкара в опразнената врата.

Сърбинът имаше нов шанс минута по-късно, когато отправи доста опасен шут, но топката премина встрани от целта.

В 63-тата минута Адам Марушич стреля в очертанията на вратата, но не затрудни особено Матия Перин, пращайки кълбото право в ръцете му.

Последва период, в който "старата госпожа" имаше инициативата, но атаките на гостите завършваха без да се стигне до някаква по-сериозна опасност.

За сметка на това в 78-ата минута Луис Алберто отправи доста коварен далечен удар, но Перин внимаваше и спаси.

В 83-тата минута натискът на Юве все пак даде резултат. Едно центриране в наказателното поле стигна до Тимъти Уеа, който прати остро топката във вратарското поле, където Аркадиуш Милик бе заел добра позиция и успя да засече кълбото в мрежата за 2:1.

Играчите на Лацио изглеждаха съкрушени от това развитие на нещата и така и не успяха да организират някакъв по-масиран натиск в заключителните минути. В крайна сметка "бианконерите" ликуваха и вече чакат да научат името на съперника си на финала, който ще бъде определен утре, след изиграването на реванша между Аталанта и Фиорентина. "Виолетовите" имат преднина от 1:0.
По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст. С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26