Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Снимка: Личен архив

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. 

Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози. 

Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката "Образование", уточнява, че синдикатът цели да проучи ефективността на образователната политика за привличане и задържане на учители и за рейтинга на учителската професия в образователните институции на България.

90,7 процента от участващите в анкетата са отговорили, че трудовите възнаграждения, макар и увеличаващи се, не са релевантни на многобройните отговорности и задължения на учителите. Учителската професия е най-натоварваща, често учителите са подложени на бърнаут, затова и "високите", според анализатори, възнаграждения не са привличащи. 

Само 6,3 на сто смятат, че възнагражденията са мотивиращи.

"Образователните анализатори упорито твърдят, че утвърдилата се тенденция за повишаване на учителските заплати вече привлича трайно млади учители в образователната система. Полярно на тези твърдения, 81% от участниците в изследването са отговорили, че възнагражденията категорично не компенсират нарастващите задължения и отговорности, и огромното прегаряне. Това пък от своя страна е отблъскващо за младите учители. Средната възраст на учителите в България не се е променила осезателно през последните пет години", добавя д-р Петров.

Синдикатът "Образование" e категоричен, че за добър рейтинг и привличане на млади учители е необходимо учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната, регламентирано в Закона за предучилищното и училищно образование, а на започващите учители да им се осигури възможност за хоризонтално и вертикално израстване. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списъка с учители

Прокуратурата във Варна ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списък с учители, които не са съгласни с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. С тези промени по предложение на партия "Възраждане", Народното събрание записа дефиниция за така наречената "нетрадиционна сексуална..

публикувано на 23.08.24 в 18:25
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Политиците още са в процес на репетиция и чакам премиерата

Труден и интересен сезон предстои на столичния Театър София. Въпреки че обикаляме сцените трябва да имаме добро производство и да покажем заглавия, които ще бъдат любопитни, интересни и смислени в това време, сподели директорът на театъра Ириней Константинов в интервю пред БНР. "На 4 септември продължаваме репетиции на „Котка..

публикувано на 23.08.24 в 18:16

В Кайро израелската делегация предаде обновено предложение за постигане на споразумение

Израелската делегация, начело с ръководителите на Мосад (външното разузнаване) - Давид Барнеа и на Шин Бет - агенцията за вътрешна сигурност - Ронен Бар се е завърнала от Кайро, след като е предала обновено предложение за постигане на споразумение. Редакторът Ивайло Василев с подробностите. Става дума за присъствието на израелски военни части в..

публикувано на 23.08.24 в 18:04

При руски удари срещу различни райони на Украйна са загинали осем души

При руски удари срещу различни райони на Украйна са загинали осем души. На този фон в Киев на посещение беше индийският премиер Нарендра Моди в опит да търси мирно решение на конфликта. Двама души са загинали в област Суми, североизточна Украйна, други двама са убили при руски обстрел на селище в Харковска област. За жертви беше съобщено и в..

публикувано на 23.08.24 в 17:56
Френският президент Еманюел Макрон

Френският президент започна консултации с политическите сили за следващото правителство

Френският президент Еманюел Макрон започна консултации с политическите сили от двете парламентарни камари за следващото правителство. Неговото съставяне беше отложено отложен с близо два месеца след предсрочните избори, като президентът се мотивира с Олимпийските игри. Първите приети от президента Еманюел Макрон бяха лидерите на левите сили,..

публикувано на 23.08.24 в 17:48
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 17:44

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски има банкова сметка с над три милиона лева

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски има банкова сметка с над три милиона лева, става ясно от декларацията му за имуществено състояние, подадена пред Антикорупционната комисия . Освен сметката с над три милиона лева, Делян Пеевски има също сметки в евро и долари и ползва няколко недвижими имоти в столицата с договор за наем. Депутатът има..

публикувано на 23.08.24 в 17:21