Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

| Интервю
Димитър Божилов
Снимка: Борислава Борисова

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота.

"През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в позиция да очаква или собствениците да дарят, или да се изкупят. Този метод е скъп, пазарните цени вече са се променили", обясни пред БНР кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Затова той предлага рационален вариант – имотен фонд, с който общината да оперира, своеобразен "квартал на обезщетените".

"Тези имоти да служат като насрещно вземане, с които ние да обезщетим тези собственици. Аз го наричам "квартал на обезщетените".

Ако един човек притежава 4 декара в Южен парк, ще може да получи 1 декар в този квартал, тоест размерът на квартала на обезщетените ще бъде поне 4 пъти по-малък от зелените площи, които сега са притежание на частни лица. В парцелите, с които могат да бъдат обезщетени, те ще могат да правят нещо, посочи кметът. Сега собствениците плащат единствено данъци за имотите си в парка.

Според Божилов така зелените пространства в София, включително в междублоковите пространства, ще бъдат съхранени.

Държавата може да бъде проактивна, категоричен е районният кмет. Според него това трябва "да стане много оперативно, без нови работни групи и комисии на комисиите".

По думите му, при него идват не "мастити тарикати или богаташи, а нормални хора", които не искат да заграждат имотите си, но същевременно трябва да се отчита неприкосновеността на собствеността им.

Целта ми е тези площи да се ползват по предназначение. Редно е паркът да принадлежи на общината, подчерта Божилов.

За изкупуване може да се преговаря само с онези, които са категорично против, защото бюджетът е ограничен, уточни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13

Пожарът край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян

Пожарът на депото за неопасни отпадъци край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян, предаде БТА.  Това стана ясно на среща между кметовете на Созопол, на Приморско и на Царево. Трите общини съвместно експлоатират депото, което вече е достигнало капацитета си.  До началото на следващия летен сезон се очаква да бъде изградена..

публикувано на 13.09.24 в 16:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Загиналите са майор Петко Димитров..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.  Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация.  Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС Ако бъде подкрепен от мнозинството..

публикувано на 13.09.24 в 15:55

Проверени са всички автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

От Автомобилна администрация информират, че са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици.  Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози.  Няма открити сериозни нарушения, съобщават от администрацията= Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъде извършен повторен..

публикувано на 13.09.24 в 15:53