Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобошево отбелязва своя празник

Общината в Бобошево
Снимка: Кирил Фалин

Цветница по традиция е и празник на град Бобошево. Стотици, както и гости от съседни общини, са  на празненството, което ще продължи целия ден.

Стотици влязоха в местния храм "Света Богородица" в Бобошево да запалят свещ. В храма отскоро служи нов свещеник - отец Георги. В центъра на града върви празненство, разказва общинарят Георги Мичов.

"През целия ден площада е запълнена с маси, с пушеци от скара, народ, тука е по-скоро народно веселие, пускат музика, звучи, оркестър, народът просто излиза така, да хапне по 1-2 кебапчета, да пийне по една бира, да се види с родата, това е смисълът - и да отиде в черквата".

Поради липса на свещеник в родното му село Скрино Мичов удря камбаната в тукашния храм свети "Иван Рилски". Направи го и днес:

"Камбаната би, бях в черквата и интересното е, че първо я чух от манастира, от Руенския манастир. Те биха, после чух във Вуково и аз последен от тая тройка тука. Имам желание, може би не я бия професионално, но аз много пъти съм питал отец Стоян трябва някакви курсове да изкарам".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лек спад в цените на някои основни храни на борсите

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 21.07.24 в 07:55
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща..

публикувано на 21.07.24 в 07:52
Харманли, 18 юли 2024 г.

Биопроизводители и животновъди се обединяват в подкрепа на Иван Янъков от Харманли

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методика за помощта. Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и изгубени животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се закупи и..

публикувано на 21.07.24 в 07:40

Жълт код за високи температури, очакват се превалявания

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес от запад на изток през страната ще преминава студен..

публикувано на 21.07.24 в 07:33

В община Болярово няма активни огнища на пожари в близост до населени места

Овладяването на пожара в пограничната община Болярово продължава шести ден. Обстановката в района към момента е спокойна, няма активни огнища в близост до населени места. Остава в сила обявеното от кмета Христо Христов  частично бедствено положение в седем села. На място дежурят десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 21.07.24 в 07:24
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02