Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега при база 500 лв. на декар премията е 11.60 лв. - 2 кутии цигари

Красимир Кумчев: Трябва да се вдигне базата на 2500 лв. на декар за застраховане на земеделска продукция

Да се направе Земеделска застрахователна компания с капитал 50% на държавата, другите 50 на производители

| Интервю
Красимир Кумчев
Снимка: БГНЕС

Застраховането на земеделска продукция на производителите си остава реален проблем в сектора повече от 10 години. Преди 10 дни представители на сектора са имали среща с премиера, говорили за едни пари и нищо за застраховането.

Това коментира в интервю пред БНР Красимир Кумчев, земеделски производител.

"За мен застраховането е ключов момент в агросектора, бедата е, че се неглижира", заяви той в "Преди всички" и призна, че си е обявил медийно ембарго. Сега го нарушил по изключение, защото остава проблемът със Застрахователните компании, които отказват да застраховат земеделски продукция по това време на годината и при прогнози за градушки.

„Всяка година по това време се поставят едни и същи неща, а това че МЗ ще правят обследвания и ще се пишат протоколи и ще има някакви обещетения е капка в морето. Въпросът е кой прави огледите и описва щетите?“, попита Кумчев.

Той припомни, че темата със застраховането е от 15 години и той автор на наредбата за съфинансиране.

„Тя работи и в момента, но колкото да се отичат от МЗ, че има държавна помощ“, заяви земеделският производител.

„Още когато я готвихме се заложи да се плаща 500 лв. на декар. От тях държавата поема 60% - 40% за производителя. Тогава казах, че е ниска базата. И 14 години по-късно е същото. В момента разходите за декар надхвърлят 3000 лв. при зеленчукопроизводството“, обясни Кумчев.

И допълни, че увеличението е заради цената на разсадите, торове, работна ръка, препарати. 

Преди 14 години надниците в селското стопанство бяха 20 лв., а сега са 60 лв.

Има обективни причини тази база да се вдигне, правят се анонси към министрите на земеделието да се вдигне тази база за застраховане, но те неглижират. Ако искаме да имаме работещ механизъм за застраховане, трябва тази база да отиде на 2000  - 2500 лв. на декар и ако производителят не се застрахова, да няма на кого да се оплаче“, препоръча Кумчев.

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

„Значи можеш за си направиш каско на кола за 2000 – 3000 лв., а това че бизнесът ти е на полето?. И към проблемите ни - липса на капитал, пазар, кадри, към тях се добавя зависимостта от природата. А увеличението на застрахователната премие от 11.60 лв. на декар ще бъде 180 лв., от които 100 лв. да поеме държавата, при база 3000 лв. на декар“, обясни земеделският производител.

Кои са специалистите, които ще оценяват щетата от природно бедствие, ако се създаде Гаранционен фонд? 

„Няма ги кадрите в застрахователните компании, а трябва от тях да се поеме. Когато има прогнози за градушки те спират да застраховат“, казва Красимир Кумчев.

И неговото предложение, за да се преодолее този проблем, е да се създаде земеделска застрахователна компания, в която държавата на участва с капитал 50%, а другите 50 на земеделските производители.

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

За него управлението на Министерство на земеделието е революционна тема, но ще я коментира когато му падне „медийното ембарго“, призна Кумчев.

Но беше лаконичен, защото става дума за нещо притеснително: 

"Нищо не очаквам от Министерство на земеделието. Насърчавал съм колеги, да разчитат на себе си, защото, ако чакат МЗ, няма да им случи това, което биха желали. Нещата не стоят добре. Продължава практиката да се решават проблеми на парче. Решат един и се отворят дупки на още 10. И така МЗ продължава в този кръговрат. Какво лошо би се случило на един земеделски производител, ако се закрие МЗ? Нищо по-лошо от това, което е в момента! Производството ни е свито да размери, че ни е срам за кажем, че сме производители."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Румен Гайтански

От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат

Бизнесменът Румен Гайтански,   по прякор  Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаква се номинацията да бъде направена на областно..

публикувано на 13.09.24 в 19:20
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка Силяновска каза, че "не е абсолютен монарх, за да промени..

публикувано на 13.09.24 в 18:57
Димитър Иванов

Димитър Иванов: Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически.   Това каза пред БНР Димитър Иванов, бивш ръководител на Шести отдел на Държавна сигурност, бивш издател на вестниците "Дума" и "Земя", а сега издател на вестниците..

публикувано на 13.09.24 в 18:52

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до трагичния инцидент, съобщават от..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода 2013–2016 г. И с условия - удължен общ технически, в зависимост от часовете нальот и междуремонтен..

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в състояние да се справи с всяка възникнала аварийна ситуация във въздуха.  Това каза пред БНР о.р...

публикувано на 13.09.24 в 17:57