Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 температурни рекорда във Виетнам заради горещата вълна в Азия

Снимка: Pixabay

Повече от 100 температурни рекорда бяха надвишени във Виетнам в резултат на гореща вълна в цяла Южна и Югоизточна Азия, съобщи АФП. 

В последните седмици горещо време обхвана Азия от Индия до Филипините, пише Франс прес, а в резултат на нея са нараснали случаите на сърдечни удари, а училища затварят.

От агенцията допълват, че климатолозите смятат подобни продължителни затопляния за едно от последствията от климатичните промени.

Във Виетнам в два града термометрите достигнаха стойности от 44 градуса по Целзий, само две десети под абсолютния температурен рекорд за страната от 7 май миналата година.

Най-високи стойности, измерени през април, са отчетени във всичките 102 метеорологични станции в азиатската страна. Заради жегата стотици хиляди риби са загинлали в язовир в южната провинция Донг Най.

Във вторник общо седем азиатски страни са отчели температури от 43 градуса. Очаква се през май жегите в региона да продължат.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Амнистия ще позволи узаконяване на хиляди имоти без документи в Кипър

В Кипър ще се проведе градоустройствена амнистия, която ще даде възможност да бъдат узаконени хиляди имоти без документи за собственост в момента. Планът за нея ще бъде поставен за одобрение от правителството на заседанието му днес. Целта на градоустройствената амнистия е да се позволи на гражданите да получат окончателно одобрение и документи за..

публикувано на 13.09.24 в 04:43

Великобритания ще ограничи рекламата на нездравословни храни

В Обединеното кралство от 1 октомври 2025 г. ще влезе в сила забрана за показване на реклами на нездравословна храна по телевизията преди 21:00 часа. От правителството на лейбъристите обявиха, че промяната за рекламите на нездравословна храна ще бъде наложена заедно с пълната забрана на платените онлайн реклами, като и двете целят да се справят със..

публикувано на 13.09.24 в 04:37

Куриоз в Италия: Шофьори се сбиха с моторни резачки заради отнето предимство

В Италия шофьори в спор за предимство на кръгово кръстовище стигнаха до разпра с моторни резачки. Един от тях се разминал с шест шева. Опасният дуел се разиграл на кръгово движение край селище, недалеч от Сиракуза на остров Сицилия, съобщи информационната агенция Agi. По думите на очевидци, заснели случилото се в разгара на спор,  избухнал за отнето..

публикувано на 13.09.24 в 04:31

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00