Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на дрипавата баница в село Върбица събира българи и румънци

Празник на дрипавата баница в село Върбица
Снимка: Здравка Маслянкова

В горнооряховското село Върбица днес канят гости от близо и далече на традиционния си празник на дрипавата баница. Майсторките от 43 населени места от 8 области в страната ще представят пред жури и публиката повече от 350 баници. За първи път своите баници ще представят и румънци. Ще има детска работилница по точене на кори за дрипава баница, демонстрация на месене, точене и печене на подница под връшник и богата фолклорна програма. Празникът започва от 10 часа на площада в село Върбица.

Празникът на дрипавата баница в горнооярховското село Върбица се провежда за осма година. Започнал като малък регионален празник, днес той е с национално и международно участие, разказва Анелия Димитрова, секретар на народно читалище „Градина Върбица – 1894“:

„Осмото издание на празника на дрипавата баница се отличава с това, че за първа година ще имаме международно участие. От град Гюргево, Румъния, ще представят своите баници. Ще има работилница да деца, няма такса за участие. Нека да заповядат“.

Баници всякакви – сладки, солени, с коприва, праз, спанак или дори с морски дарове, но във Върбица си тачат дрипавата баница.

„Наименованието на празника идва от гатанката  Мъничко, дрипаво царят от път отбива“. И ние така искахме да се заявим, че от малкото село можем да отбием царя. Празникът вече е с национално значение. Празникът на дрипавата баница фигурира в разписанието на много туристически фирми като туристическа дестинация. Очакваме около 200 румънски туристи, отделно 6-7 български фирми от страната са заявили присъствие. Баницата е най-достъпното, най-бързото и традиционно ястие, затова се фокусираме и върху празника“.

Жените от село Върбица няма да участват в конкурса, за да не оберат всички награди, защото нашите баници са най-добрите, направени с много старание и любов, казва Анелия Димитрова, секретар на читалището в селото, организатор на Празника на дрипавата баница заедно с кметството във Върбица.

Един от акцентите на празника е демонстрацията на месене, точене и печене на подница под връшник:

„Тази демонстрация я правят нашите гости от село Изгрев, област Варна. Това нещо е уникално и трудно се разказва. Подникът е малко огнище, над което се поставя саджак и върху него се пече под капак - връшник. Заповядайте на място, за да го видите и да ви разкажат по-конкретно и автентично“.

Днешните домакини бързо и лесно правим баници с готовите кори от магазина, но хубавата баница става от хубави кори, най-добре е ръчно да са разточени, а това си е майсторлък, който не всеки умее. Затова баба Стефка от Върбица ще учи на занаята децата, разказва Анелия Димитрова:

„Да си призная честно аз не мога да точа и меся. Това е една от причините да се концентрираме върху детската работилница, където нашата баба Стефка, доайенът на кулинарите във Върбица, ще учи децата да месят и точат, да правят прозрачни кори за баница“.

Над 350 баници ще бъдат представени на празника във Върбица.

„Тези баници след като мине журито и ги оцени, хората, които са ги приготвили, ги предлагат на символични цени и всеки може да си опита от това, което го е грабнало. Заповядайте на 11 май, започваме в 10 часа, ще бъде много интересно и вкусно“.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Макрон на официално посещение в Сърбия

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристига тази вечер на официално посещение в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър Вучич. Вучич вече съобщи, че с Макрон ще бъде подписано споразумение за купуване на 12 изтребителя "Рафал" от Франция "Това ще означава огромен напредък във военната подготвеност и военната мощ на Сърбия, в..

публикувано на 29.08.24 в 10:01
Институт по лозарство Плевен

Ден на отворените врати в Института по лозарство и винарство в Плевен

В Института по лозарство и винарство в Плевен организират Ден на отворените врати.  На традиционната изложба в Института ще бъда представени нови десертни сортове грозде. Организира се съвместно с Аграрния университет в Пловдив, Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик"-Русе, Института по земеделие - Кюстендил.  Посетителите ще..

публикувано на 29.08.24 в 09:58
Горящ петролен танкер след нападение на хутите, януари 2024 г.

Гърция иска европейска помощ за изтегляне на горящ в Червено море танкер

Йеменските хути се съгласиха да допуснат аварийни екипи и спасителни кораби до гръцкия танкер, който гори в Червено море. За това съобщиха от мисията на Иран в ООН. Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на платформата, която превозва над 150 000 тона петрол. Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на горящия в Червено море танкер...

публикувано на 29.08.24 в 09:55

Отзвук в САЩ по темата с ЛГБТ пропагандата у нас. Сънародници коментират

Промените в Закона за предучилищното и училищното образование напомниха на мерки, предприети на места в Съединените щати. Могат ли да се правят паралели между законодателствата на двете страни и как представители на българската общност в Америка разчитат случилото се в България? Лилия Хаджииванова е помощник-директор на Центъра по сексуално..

публикувано на 29.08.24 в 09:29
Ахмед Доган

Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец"

По документи и според официалните регистри почетният председател на ДПС Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец". От справка в Имотния регистър става ясно, че собственик на имота е дружеството с ограничена отговорност "Хермес солар". Негов управител е Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии,..

публикувано на 29.08.24 в 09:13
Павел Дуров

Освободиха създателя на Telegram срещу 5 милиона евро

Френските власти освободиха от ареста създателя на Telegram Павел Дуров срещу гаранция от 5 милиона евро. Собственикът на "Телеграм" Павел Дуров пред френски съд след четири дни арест Милиардерът няма право да напуска Франция и два пъти седмично трябва да се явява пред полицията.  Петима френски съдии решиха да дадат ход на официалното..

публикувано на 29.08.24 в 09:12
Артьом Георганов

Артьом Георганов: Червените линии на Москва са виртуални

Русия блъфира, като плаши с ядрена война. Курската операция е демонстрация, че червените линии на Москва са виртуални. Това мнение изрази в интервю за БНР Артьом Георганов, докторант по политически науки в Софийския университет. Според него не става дума за радикално нов етап от бойните действия. Украйна завзе нови позиции в руската..

публикувано на 29.08.24 в 09:05