Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В една нормална страна се доверяваш на лекарите. Тук това доверие е счупено"

Ани Стоянова: Има огромна търговия с детското здраве и тя е много печеливша

"Държавата не иска да построи детска болница"

| Интервю
Ани Стоянова
Снимка: Елена Бейкова

Здравната ни система е тотално закърняла и недопускаща нищо ново, европейско и модерно. Това заяви пред БНР Ани Стоянова, майка на Даная, която почина преди година в "Пирогов".

От фондация "Даная“ внесоха в Министерски съвет близо 12 хиляди подписа с настояване за реформи в детското здравеопазване.

"Имат три месеца да реагират. След това ще ги накараме с натиск и протести. Надяваме се обществото да ни помогне".

Ани Стоянова отбеляза, че сме единствената държава в ЕС, в която няма правила за добри медицински практики.

"Няма стандарти за лечение, нито продължаващо медицинско образование"

Тук трябва да си нахален и нагъл, "да крещиш, да чукаш по вратите, за да ти се обърне внимание", разказа тя в предаването "РадиоТочка".

"Жестоко се обвинявам за допуснатите грешки, но в една нормална страна те не биха били такива. Виждам грешка, че не вдигнах патардия ден по-рано, когато Даная все още можеше да бъде спасена. В нормалните страни се доверяваш на лекарите. Тук това доверие е счупено. Болниците отдавна са търговски дружества и пациентът не е в центъра. Гонят се едни клинични пътеки, едни пари. Има огромна търговия с детското здраве и тя е много печеливша. Едни от най-скъпите клинични пътеки са детските. Имаме и огромна липса на персонал".

Тя посочи, че е заведен граждански иск. 

"Към болницата за допуснати грешки". 

Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред „Пирогов“ - 22 януари 2024 г., снимка: БГНЕС
Майката посочи, че е излязъл доклад от Министерството на здравеопазването, в който са описани всички пропуски на "Пирогов".

"Но те не стигнаха до никого".

Ани Стоянова заяви, че не се страхува да се изправи срещу системата, защото е изгубила страха си заедно с детето си.

Държавата не иска да построи детска болница, смята още почернената майка.

"Досега можехме да сме построили няколко. Парите са осигурени преди години. Държавата не иска да го направи вече четири десетилетия, защото ще се наруши екосистемата между шефове на болници, шефове на клиники и източване на Здравната каса. Детските специалисти са много малко и прегледите при тях са доста скъпи. Затова не искат да има детска болница. Това автоматично ще спре този поток от пари, голяма част от които са под масата. През живота си съм плащала многократно като майка на три деца, за да стигнат те до по-добро здравеопазване". 

Стоянова няма представа кой ще е новият директор на "Пирогов", но се надява да притежава добър управленски опит. 

"Защото "Пирогов" в момента играе ролята на детската болница". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26
Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и министър-председателят на Полша Доналд Туск - Варшава, 2 юли 2024

Германия и Полша искат да засилят сътрудничеството си в областта на отбраната

Полша и Германия ще си сътрудничат в областта на отбраната, а Германия ще поеме по-голяма отговорност за защитата на външната граница на ЕС. Това стана ясно след среща между полският премиер Доналд Туск и германския канцлер Олаф Шолц във Варшава. На съвместната им пресконференция след разговорите полският премиер Доналд Туск заяви също така, че..

публикувано на 02.07.24 в 18:10
Център за деца с увреждания в Дебелец

146 деца ползват безплатно услуги и терапии в Центъра за комплексно обслужване в гр. Дебелец

Все повече се увеличава броят на децата с увреждания и различни дефицити в развитието . Колкото по-навреме бъде открито от семейството и от личния лекар, както и от социалните служби, че трябва да бъде оказана специализирана подкрепа, толкова по-бързи и добри резултати може да бъдат постигнати с детето , коментира педиатърът д-р Анелия..

публикувано на 02.07.24 в 17:52