Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята

Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята
Снимка: БТА

Отборът на Холщайн (Кил) спечели промоция в Бундеслигата за първи път в историята, след като кръг преди края на второто ниво на футбола в Германия е недостижим на върха с 65 точки. Това се случи след домакинското равенство 1:1 срещу Фортуна (Дюселдорф), заемащ и преди, и след срещата 3-о място, вече с 60 точки.

Още във 2-ата минута Бенедикт Пихлер даде преднина на северния клуб, известен с прякора си "Щъркелите", разписвайки се с глава за мечтано начало на местните фенове. Но само след три минути Фортуна трябва да се сърди на рефера Свен Яблонски, който въпреки преглед с помощта на системата за видеоповторения (ВАР), не видя игра с ръка и дузпа. До края на първото полувреме гостите от Фортуна имаха по-чисти положения, но така и не стигнаха до изравняване.

В 70-ата минута съдията Яблонски отново не прецени, че има фаул, след като резервата Йона Ниймиц падна след съприкосновение с Люис Холтби. Този път обаче от ВАР го накараха да размисли и той посочи 11-метров удар, реализиран от Циолис.

Иначе Фортуна контролираше мача, но без значими положения. И вместо да постигне победа, едва не се стигна до 2:1 за Холщайн в 90-ата минута, когато резервата Николай Ремберг едва не вкара.

Но точката беше повече от достатъчна за домакините, за да вземат една от двете директни квоти за елита. Само на точка от промоцията е и Санкт Паули, който има 60 до момента. Фортуна ще играе почти сигурно бараж срещу 16-ия от Бундеслигата, за да заеме мястото му.

Всъщност макар и да влиза за първи път в Бундеслигата, Холщайн Кил е бил шампион на страната през 1912-а година на общогерманското първенство, което се е провеждало на принципа на елиминирането. Издигането до елитната дивизия обаче не е бърз процес, а заложена стратегия от 2013-а година насам, когато влизат от четвърта в трета лига. През 2017-а пък влязоха във Втора Бундеслига за първи път от 36 сезона насам.

Клубът от Кил ще бъде 58-ият клуб в Бундеслигата от създаването й през 1963 г. и първият от северната провинция Шлезвиг-Холщайн.

Горчиво завърши годината за един от традиционните клубове в страната Хамбургер ШФ, който за пета поредна година не успя да се върне при най-добрите. Европейските шампиони от 1983-а година завършват на 4-о място, без шанс да изместят Фортуна  от позицията на плейофите.
По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41
Португалия - Словения

Драма прати Португалия в четвъртфиналите на Европейското първенство

Португалия се класира по изключително драматичен начин на четвъртфинал на Европейското първенство по футбол в Германия, след като елиминира Словения с 3:0 при изпълнението на дузпи и без голове в 120 минути игра. Големият герой за португалците беше Диого Коща - вратарят спаси всичките три наказателни удара след края на играта, а също така..

публикувано на 02.07.24 в 06:59