Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Любомир Асенов подпомага детския спорт в България с изложба

Любомир Асенов
Снимка: Личен архив

Фотографът Любомир Асенов показва 80 снимки, които са запечатали най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години. Експозицията е подредена в галерия на открито на „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата и ще може да бъде разгледана до 21 май.

Всички изложени пана ще могат да бъдат закупени, а събраната сума ще бъде дарена за подпомагане на детския спорт у нас.


„Имам контакт с няколко общини. Искам да им помогна да закупят волейболни мрежи, баскетболни кошове, мрежи за футболни врати. Всичко, което бъде генерирано като средства от тази изложба ще бъде предоставено на най-нуждаещите се училища или към спортни съоръжения, които имат нужда от реновиране“, това сподели специално за БНР авторът на изложбата Любомир Асенов и допълни:

„Представените кадри разкриват най-запомнящите се моменти за българския спорт от олимпийските игри в Токио, европейските олимпийски игри в Краков през 2023 година, както и индивидуални изяви на спортистите в големи международни форуми“

Сред български спортисти, които фотографът е уловил, са "златният" ансамбъл по художествена гимнастика на България в състав: Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова; олимпийските шампионки по карате Ивет Горанова и по бокс – Стойка Кръстева, както и сребърната медалистка по спортна стрелба Антоанета Костадинова, най-добрият български тенисист Григор Димитров. На фотографиите присъстват още шампионките по бадминтон от Европейските олимпийски игри в Краков - Габриела и Стефани Стоеви, като боксьорката Станимира Петрова, спечелила златен медал там, казват организаторите.


Изложбата разкрива също моменти от мачовете на трикратния европейски медалист и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 година Тервел Пулев и на европейския шампион по бокс за професионалисти в свръхтежка категория през 2012 година Кубрат Пулев.


„Експозицията показва кадри с младата надежда на българския автомобилен спорт – 17-годишният състезател във „Формула 3“ Никола Цолов, с капитана с най-много мачове с фланелката на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров и лекоатлета Тихомир Иванов – шампион на световните университетски игри в Неапол. На фотографиите присъства и българската баскетболна звезда в НБА и „Спортист на годината“ на България за 2022 г. и 2023 година Александър Везенков.

Сред световните звезди, които са включени в изложбата, са Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Карлос Сайнц, Тайгър Уудс, Рори Макилрой, Рони О`Съливан и италианският тенисист Яник Синер“, разказа още Асенов.


Кои са любимите снимки на Любомир Асенов, с кои спортисти му е било най-трудно да работи, има ли спортисти, които все още не е снимал, а иска да заснеме, кое е най-екстремното място, от което е снимал и какво би искал да заснеме на олимпийските игри в Париж можете да чуете в звуковия файл.

Любомир Асенов е професионален фотограф от 2006 г., работил е за много издания и агенции. През 2012 г. той основава спортната фотографска агенция lap.bg. С акредитация от FIA и „Формула 1“, Любомир Асенов е бил свидетел на над 148 състезания. Той е бил фотограф на Олимпийските игри в Токио  през 2020 г. и Ryder Cup във Франция през 2018 г. През 2019 г. той е класиран в „Топ 15 на най-добрите фотографи в света“ от AIPS (Международната асоциация на спортната преса).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41
Португалия - Словения

Драма прати Португалия в четвъртфиналите на Европейското първенство

Португалия се класира по изключително драматичен начин на четвъртфинал на Европейското първенство по футбол в Германия, след като елиминира Словения с 3:0 при изпълнението на дузпи и без голове в 120 минути игра. Големият герой за португалците беше Диого Коща - вратарят спаси всичките три наказателни удара след края на играта, а също така..

публикувано на 02.07.24 в 06:59