Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

| Интервю
Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен, заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". 

По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват:

"Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате късмет, служителят може да ви разпечата копие, но в повечето случаи - не. В най-добрия случай може да си прочетете договора вкъщи, ако ви е изпратен по електронна поща или е достъпен в профил на оператора". 

"Мобилните оператори, освен мобилната услуга, вече продават и предлагат най-различни допълнителни странични услуги - нямам предвид само кабелна телевизия и интернет, но и все по-неочаквани продукти като застраховки за пътуване в чужбина. Аз почти съм готов да се обзаложа, че въпрос на време е, след либерализацията на пазара, да започнат да продават и електроенергия - не бих се учудил. Трябва да сме изключително внимателни по отношение на тези допълнителни услуги", подчерта Николов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му договорът може да крие допълнителни услуги и клаузи, които се активират при различни условияСпоред него за да не знае един клиент, че има такава услуга, то единственото възможно обяснение е тя да е била активирана заедно с преподписване или сключване на договор.
 
Ако човек не е бдителен, може да се окаже, че дължи 2 лв. на ден при пътуване в Европа или 5 лв. на ден извън Европа, предупреди Богомил Николов. Той подчерта, че здравните застраховки на пазара имат доста по-ниски цени - от порядъка на 1 лв. на ден. 

Според него разваляне на договора не е особено добра опция за потребителя, защото ще се дължат обезщетения. Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу тези големи и силни компании, констатира Николов и обобщи:

"Когато си силен, можеш да си позволяваш най-различни неща".

По думите му когато имаме само 3 опции за избор на мобилен оператор, вероятността да получим приличащи си оферти е много голяма. Според него решението е повече конкуренция. "Мечтая си за 4-ти или 5-и оператор, който ще предлага необвързващи със срок договори". 

Богомил Николов смята, че най-реалистичната опция е виртуални мобилни оператори. Такива в България няма, защото трите съществуващи оператора в страната не желаят да споделят мрежата си и да допуснат конкуренция, обясни той. Според него единственият, който може да повлияе на това, е държавата посредством нейните регулаторни функции.

"Хоризонт" отправи запитване и до мобилните оператори за застраховките при пътуване в чужбина и как клаузите се активират. За момента отговор не е получен. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Богомил Николов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35