Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Снимка: архив

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г., обявиха от правителството.

С новия мащабен проект в целия Кипър, включително селските и отдалечените райони, ще бъдат изградени високоскоростни оптични мрежи, като по този начин се гарантира равен достъп и възможност за активно участие на всички граждани в цифровата икономика, подчерта заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Никодимос Дамяну.

Кипър е първата страна в Европа, постигнала 100% обхват на населението с мрежи от 5-то поколение (5G), а с реализацията на новата програма всички населени места ще бъдат 100% покрити с целия спектър от свръхвисокоскоростни връзки, мобилни и фиксирани, посочи заместник-министърът.

Проектът се съфинансира с 35 млн. евро от Плана за възстановяване и устойчивост.

Инициативата е част от интегрирания правителствен план за развитие на труднодостъпните райони. Модернизирането на технологичната им инфраструктура ще допринесе за тяхното съживяване, разширявайки възможностите за учене, работа и бизнес в тях, казаха от министерството на иновациите.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната. Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите...

публикувано на 07.05.24 в 08:23

Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни научни области

С нови програми за над 16 млн. евро правителството на Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни области и ще подкрепи участието на младите учени в европейски научни дейности. Отварянето им за кандидатстване бе обявено във вторник от..

публикувано на 08.05.24 в 05:19

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени..

публикувано на 10.05.24 в 05:16

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя..

публикувано на 11.05.24 в 17:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на..

публикувано на 08.07.24 в 09:59

1000 евро глоба за работа "на черно" в Кипър

Кипър ще налага 1000 евро глоба за работа "на черно". През тази седмица правителството внася в парламента три законопроекта с мерки за справяне с проблема с недекларираната заетост, като част от политиката за по-добро регулиране на пазара на труда,..

публикувано на 08.07.24 в 09:45
доц. д-р Димитър Калев

Доц. Димитър Калев: Ситуацията в българската онкология е драматична

Четвърта година след публикуването на Европейския антираков план България няма нито една инициатива. Няма раков регистър, няма скринингови програми, няма критерии за ефективност на диагностиката и лечението, няма разписани протоколи за маршрутите на..

публикувано на 08.07.24 в 09:40
Близките и приятелите на убития в Цалапица Димитър Малинов, 24 март 2024 г.

Протест съпътства заседанието по делото за убийството на Димитър Малинов

В пловдивския районен съд е насрочено заседание по делото за укривателство срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Обвинението срещу тях е, че са помогнали на Рангел Бизюрев - основният заподозрян за убийството на 24-годишния..

публикувано на 08.07.24 в 09:32
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи..

публикувано на 08.07.24 в 08:47
Теодор Славев

Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги печели

Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление. Това каза в интервю за БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. " Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси ", констатира той и..

публикувано на 08.07.24 в 08:34

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли...

публикувано на 08.07.24 в 08:20