Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как трябва да изглеждат литературните конкурси в България?

Проф. Амелия Личева: Всеки член на журито трябва да дава писмена мотивация за своя избор

| Интервю
Амелия Личева
Снимка: Савина Спасова

Писателката Елена Алексиева обяви, че ще върне наградата за своя роман "Вулкан", която ѝ беше връчена от Националния дарителски фонд "13 века България". Това се случи, след като станаха ясни нарушенията в регламента при избора на роман на годината. Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито. Това е нарушение на устава на фондацията. 

Проф. Амелия Личева, поет и литературен критик, преподавател по Теория на литературата и декан на факултет "Славянски филологии", обясни пред БНР, че ѝ се е случвало да бъде в журита, в които е имало редактори на книги от големия списък на номинираните, но те не са гласували за тези, които са на тяхното издателство или на които са редактори.

"Ако Борис Минков не си е направил отвод и е останал в журито, той просто не е трябвало да има глас. Това е минималната хигиена, която би могла да се пази". 

Тя коментира практиката - до последния момент да не бъдат обявявани членовете на журито.

"Имало е гласове, че това се прави, за да не може никой от участващите да лобира за себе си. Но няма жури, което да не изтече. Трябва да спрем с тази мимикрия. Когато се канят хора, те да бъдат обявявани в самото начало. Анонимността да падне е водещо".

Проф. Амелия Личева смята също, че всеки член на журито трябва да дава писмена мотивация за своя избор.

"Трябва да се опитаме да култивираме в себе си нагласа да не оспорваме всеки победител. В България това стана абсолютна практика. Така съвсем рухва авторитета на журитата", апелира тя. 

А в журитата трябва да има професионални критици и литератори. Няма как този кръг да бъде разширен кой знае колко, обясни проф. Личева.

"Опираме до личната съвест на всеки".

Тя даде за пример Здравка Евтимова. 

"Толкова обективно журиране рядко съм виждала".

Според нея, не е необходимо литературните журита да бъдат "подмладени".

Мисля, че след този скандал всички ще бъдем по-внимателни, прогнозира проф. Личева.

"Всеки, който приеме да бъде част от жури, ще се опита да спазва някаква хигиена. Надявам се, че институциите, които провеждат част от големите и авторитетни конкурси, ще спазят поне принципа да правят публични журитата. Надявам се този скандал да провокира по-ясни и прозрачни решения".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44