Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

| обновено на 15.05.24 в 18:26
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г.

От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с близо 2100 асистенти. 

Парите са разчетени със Закона за държавния бюджет за тази година. 

Служебният премиер Димитър Главчев покани в 17.00 часа представители на Съвета на ректорите на висшите училища. На нея той обясни, че служебното правителство не може да осигури средствата, предвидени в Закона за висшето образование, според които от 1  април средните заплати на академичния състав трябва да са 180  на сто от средната брутна за страната (за което ще са необходими 184 милиона лева за тази година, които не са разчетени в бюджета).

39-те милиона, които бяха предвидени в бюджета за тази година, до няколко дни ще са по сметките на висшите учебни заведения, за да бъдат увеличени заплатите на академичния състав. Правителството прави и втора стъпка, обяви премиерът. За неакадемичния състав във висшите учебни заведения ще се предвиди 12% увеличение на заплатите:

"Ако ме питате за дванадесетте процента за неакадемичния състав на висшите училища, до дни ще се случи, за да няма противопоставяне между двата вида състав - академичен и неакадемичен - на висшите училища. В рамките на дни ще се случи. До 1- 2 дни е първото постановление - за 39-те милиона, след като ни предоставят разчети. Между другото, ректорите казаха, че още утре могат да ни предоставят разчети за неакадемичния състав. Така че още два дни. Пак ще е със задна дата – от 1 януари".

Относно необходимите 184 мин. лв. допълнително, които произтичат от приетите промени в Закона за висшето образование, те не могат да бъдат осигурени от служебното правителство. За тях ще се преговаря и с политическите партии след изборите, които поемат ангажименти да бъдат осигурени тези пари и чрез преструктуриране на бюджетите.

"184 милиона си остават като цел. Остава да се намери източник за тях. От утре продължават разговорите, независимо от това, което сме постигнали сега и което ви съобщихме. Разговорите утре продължават вицепремиерът и финансов министър госпожа Петкова, както и министърът на образованието и науката професор Цоков. И народните представители знам, че са изразили готовност и съпричастност към проблема, така че предстоят и други събития, за да може да се случи всичко".

Дали на 20 май университетите ще затворят врати ще стане ясно допълнително. Съветът на ректорите ще проведе свое заседание, на което ще запознае всички ВУЗ с постигнатите резултати от днешната среща

"Колеги, ние нямаме мандат в момента да вземем решения от името на Съвета, но ви уверявам, че в петък ще направим извънреден Съвет на ректорите. Ще бъдете уведомени за нашите последващи действия. В момента не мога да отговоря еднозначно. Ще разкажем на заседание на Съвета на ректорите какви срещи сме имали, какво сме постигнали и какво не сме постигнали, разбира се. Тогава целият съвет ще вземе своето решение" каза пред медиите председателят на Съвета на ректорите Магдалена Темелкова.

"До изпълнението, реалното изпълнение, на Закона за висше образование и предвидените размери на възнагражденията - най-ниската академична длъжност и средната заплата в университетите - има още път. Надявам се с добрата воля на министъра на финансите и на министър-председателя, и на министъра на образованието и науката тази втора стъпка да я извървим във възможно най-кратки срокове".

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Хиновски

Иван Хиновски: С терминала "Александруполис" България получава още един крак на независимост

Мариците ще фалират до 2026 г., защото нямат право на държавна субсидия и никой няма да купува ток по 500 лв. от въглища. А ПАВЕЦ Чаира ще заработи най-рано след 2 години в пълния си капацитет, но от "Тошиба" трябва да изградят изцяло единият блок, който е бастисан,  каза енергийният експерт Иван Хиновски в интервю пред БНР. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:01

Главчев: Правителството има готовност да представи проект за Бюджет 2025

Премиерът Димитър Главчев заяви, че служебното правителство има готовност да представи проект за държавен бюджет за следващата година. Това обаче няма да стане преди парламентарните избори на 27 октомври:  "Има готовност да представим бюджет в рамките на срока, който се изисква, така че те са готови, професионалисти са, познаваме се много..

публикувано на 01.10.24 в 14:01

Румънски пенсионери са заловени на летището в Мюнхен с бижута за 650 000 евро

Двама румънски пенсионери бяха заловени на летището в Мюнхен с луксозни бижута на стойност 650 000 евро, включително часовник за 150 000 евро и огърлица за 488 000 евро, пише вестник "Адевърул". Румънската медия отбелязва, че те ще платят скъпо, тъй като германските митнически разпоредби позволяват безмитен внос само на сувенири до 430 евро. Сега..

публикувано на 01.10.24 в 13:58
Любомир Каримански

Любомир Каримански става член на УС на БНБ от квотата на президента

Държавният глава Румен Радев назначи финансиста Любомир Каримански за член на Управителния съвет на БНБ от квотата на президента. Това става ясно от днешния брой на "Държавен вестник". Каримански заменя Людмила Елкова, чийто мандат изтича.  Бившият депутат се кандидатира, но не беше избран за управител на Централната банка през 2022 г...

публикувано на 01.10.24 в 13:58
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Кой цапа и драска в столичния..

публикувано на 01.10.24 в 13:55
Президентът Румен Радев на откриването на завод за бронирана техника в Бургас

Президентът Радев присъства на откриване на завод за бронирана техника в Бургас

Президентът Румен Радев призова за по-тясно сътрудничество между министерството на отбраната и българската отбранителна индустрия. Той е в Бургас за откриването на първия в страната завод за бронирана техника. Радев подчерта, че съвременните конфликти показват огромното значение за наличието на собствени мощности за производство на..

публикувано на 01.10.24 в 13:52
Сергей Рябков

Сергей Рябков: Русия се готви за продължителна конфронтация със САЩ

Русия трябва да се подготви за продължителна конфронтация със САЩ и е изпращала неколкократни предупреждения до Вашингтон за кризата в отношенията, заяви заместник външният министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс. Продължаващата 2 години и половина война на Русия с Украйна предизвика най-тежката конфронтация между Москва и Запада от..

публикувано на 01.10.24 в 13:49