Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща във финансовото министерство по казуса за заплащането в университетите

Снимка: Pixabay

От синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ отново потвърдиха, че ще протестират пред ведомството на 20 май. Това се случи след среща във Министерството на финансите по казуса за заплащането в университетите

Причината - все още не са осигурени средства за изпълнение на промените в Закона за висшето образование, които предвиждат от 1 април асистентската заплата да стане 2615 лева, средната заплата на преподавателския и непреподавателския състав да е 180% от средната за страната, а стипендиите на докторантите да са поне 150% от минималната работна заплата. 

Срещата с финансовия министър Людмила Петкова е продължила над два часа. На нея освен синдикатите са присъствали представители на студентските съвети, на Съвета на ректорите, просветният министър Галин Цоков.

Договорено е до края на тази седмица да бъдат предоставени обещаните вчера от правителството 39 милиона лева за увеличение на заплатите на преподавателския състав със задна дата от 1 януари.

Втората постигната договорка - до 24 май финансовото министерство ще предостави решение как от 1 април да бъде изпълнено другото синдикално искане, а именно - да се изпълнят промените в Закона за висшето образование, които обвързват заплатите в системата със средната брутна работна заплата за страната, а стипендиите на докторантите - с минималната работна заплата:

"Протестът категорично остава за 20 май. Ние ще продължим да протестираме, като сме дали срок на Министерството на финансите заедно със законодателната и изпълнителната власт да се споразумеем и да изпълним този закон най-късно до 30-и юни. Такива са сроковете", коментира доц. Агата Манолова, председател на Синдикалната организация на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ в Техническия университет в София. 

Според синдикалните изчисления необходимите допълнителни средства за системата извън вече осигурените в бюджета 39 милиона лева, са в размер на около 142 милиона лева.

Колкото до Съвета на ректорите, след заседание на Сдружението утре, ще се реши дали също на 20 май университетите ще изпълнят заявката си и няма да отворят врати предупредително в знак на протест.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарин Георгиев от

ПГ на "Величие" ще гласува против правителство с първия мандат

ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат. Това заяви зам.-председателят на групата Дарин Георгиев. Георгиев каза, че на заседанието на ПГ снощи не са коментирали обвиненията на Ивелин Михайлов  към председателя на групата Николай Марков и отрече да има разцепление.

публикувано на 03.07.24 в 10:05

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната надпревара, като има и драстични случаи. В разгара на предизборната кампания в Дупница се разгоря..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13