Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Бояджиева: Церемонията „Нощ на звездите“ е още една възможност да се отличат най- добрите спортисти

Калина Бояджиева
Снимка: БНР

На 1 юни фондация „Енчо Керязов“ ще връчи годишните си награди. В 13-та церемония  "Нощ на звездите", която е посветена на талантливите деца на България в категориите „Изкуство“, „Образование“ и „Спорт“ ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория „Спорт“ това са състезателката по брейк Пламена Георгиева, художествената гимнастичка Елвира Краснобаева и  таекуондистката Калина Бояджиева.

Калина Бояджиева (в червено)

„Церемонията „Нощ на звездите“ организирана от фондация „Енчо Керязов“  е още една  възможност да се отличат най – добрите спортисти за изминалата година. Това е още една възможност за пореден път да се припомнят техните постижения. За мен, а и за всички, които попаднахме в топ 10, а сега и в топ 3 е огромна чест, че сме номинирани.  Аз за първи път попадам в такава класация и се съм безкрайно щастлива, че съм отличена. Смятам, че това е страхотна възможност хората да видят какво правим ние по-младите. Аз имам късмет, че миналата година записах успехи и при жените, не само при девойките, които също допринесоха за това да попадна в тази класация.  Благодаря на целия екип на фондацията за вниманието, защото много малко хора могат да си представят колко трудно е да се състезаваш в две възрастови групи и то в два различни спорта. В момента не виждам друг с подобни успехи и то  постигнати на 17 години.  Аз самата не мислех, че е възможно да се изправя срещу хора, с които разликата във възрастта ни е 10 години. Реших да опитам и успях да ги победя благодарение на моя талант. Аз по принцип съм скромна, но  в този случай мога да кажа, че това беше едно голямо постижение“ ,сподели специално за БНР трикратната световна шампионка по кикбокс Калина Бояджиева, която през 2023 спечели и европейските титли при жените и девойките в олимпийското таекуондо.

В момента Калина Бояджиева не тренира, тъй като се възстановява от операция. Преди два месеца талантливата състезателка скъса кръстна връзка по време на турнир по таекуондо в Австрия. Това й попречи да се яви на олимпийската европейска квалификация в София и да спечели квота за Игрите в Париж.

„Всичко с моето възстановяване върви добре. Минаха точно два месеца от операцията и  започвам да се връщам във форма. Трябва да си върна силата и всички мускули, които да държат колената ми на мястото си. Мисля, че възстановяването ми върви по най- добрия начин. Тренировките си след така травма започват по на шестия месец, така че все още не бързам толкова. Сега  започвам с фитнеса, за да си възвърна силата, която имах преди“

Калина Бояджиева
Какви са предпочитанията на Калина Бояджиева извън таекуондото и кикбокса, за волейбола и за това как една европейска титла може да мотивира младите състезатели можете да чуете в звуковия файл.

БНР е медиен партьор на "Нощ на звездите". Церемонията ще се състои на 1 юни от 19.00 часа в "Арена София".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41
Португалия - Словения

Драма прати Португалия в четвъртфиналите на Европейското първенство

Португалия се класира по изключително драматичен начин на четвъртфинал на Европейското първенство по футбол в Германия, след като елиминира Словения с 3:0 при изпълнението на дузпи и без голове в 120 минути игра. Големият герой за португалците беше Диого Коща - вратарят спаси всичките три наказателни удара след края на играта, а също така..

публикувано на 02.07.24 в 06:59