Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалист по финансови измами е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

Олга Златкова-Георгиева: Кражбата на данни за платежни инструменти са сред най-честите измами в световен пащаб

Олга Златкова-Георгиева
Снимка: Елена Цанева

В красивия залив на Сан Франциско, където Олга Златкова-Георгиева е избрала да живее със семейството си и домашния любимец, едва ли често си прави романтични разходки. Тя е специалистката по финансови измами и е поредният гост в рубриката - "Америка - илюзии и реалности".

Олга Златкова - Георгиева обаче намира време за фолклорната група "Българе", за децата  в българското училище, за подкаста си и за новия си проект.

"Интересно и тъжно е да се наблюдават измамите в сферата на така наречените романтични измами. Ужасното в случая е, че жертвата веднъж е измамена финансово, а втори път и емоционално, каза за "Хоризонт" Олга Златкова - Георгиева.

Олга е една от тези, които се борят със измамниците, които не се притесняват да откраднат информация за банковите ни сметки, кредитни, дебитни и каквито и да са разплащателни документи и да си присвояват парични средства.


Много специалисти като нея твърдят, че различните финансовите измами в САЩ струват милиарди долари. През 2020 г.  във Федералната търговска комисия на САЩ има  4,87 милиона доклади за измами.  Само година по-късно ( през 2021-ва) тези доклади са за 5,74 милиона. И въпреки че, много хора се опитват да се борят с крадците на информация, на банкови карти това никак не е лесно. 

Олга Златкова - Георгиева не е икономист или финансист по образование, а политолог. Това е дипломата й от Софийския университет, но докато неуспешно търси работа по специалността си й предлагат работа в банка. Решава да опита и се захваща с разследвания на финансови транзакции. Няма нищо общо с това, което е учила, но й става  интересно и започва да гради кариера точно в тази област.

Олга говори български, руски, английски, испански и малко италиански, когато пристига заедно със съпруга си в Канада. А преди 8 години решават да видят как се живее и в САЩ. Тя вече е член и на Световната асоциацията на специалистите по разследвания на финансови измами и познава много от ходовете на измамниците, засега не се оплаква от липса на работа.

"Моята кариера съставлява 17 години работа във Финансови и частни корпорации, банки в общо 3 държави в 3 или 4 финансови сектора. Разследвам измами в плащанията.

Кражбата на данни е най-честата като случаи.  Данни на платежни инструменти, като например платежните карти.


Интересно и тъжно е да се наблюдават измами в сферата на т.н. романтични измами. Те са с най-значително количество суми, просто защото това е целта и тактиката на измамниците - да накарат човек да закупи скъпи предмети : да кажем лаптопи, камери, фотоапарати, скъпи устройства онлайн с крадени платежни инструменти, както са картите, или пък в други случай директни платежни трансфери. И ужасното в случая е, че жертвите един път са измамени финансово и втори път те са измамени емоционално. Хората не само дават огромни суми пари в тези случаи и схеми, но също така и биват наранени емоционално, сподели още за БНР Олга Златкова - Георгиева.

"В момента нарастват тези престъпления, глобално е развита схема с криптовалутата, като романтичните измамници се опитват да накарат жертвата да финансира в криптовалути и фактически да залага доста свои спестявания, дори спестявания за пенсия и т.н., но хубавата страна на нещата е, че всички сфери на противодействие - банки, полицейски организации, било то национални или международни организации започват да се обединяват около този проблем и да търсят решения.

Другата страна, която прави проблема още по-мащабен е, че самите измамници не са индивидуални хора, а те са организирана престъпност и много често самите те са жертва на трафик на хора, в смисъл такъв, че те са накарани от други измамници да извършват тези романтични измами насила, разказа още Георгиева.

"ФБР издаде статистика от предишната година - 2023 г. като на върха на видовете измами попадат кибер атаките, специално говорим за Северна Америка, кибер атаките в областта на здравеопазването. Кибер атаката прави така, че системата на болницата например да блокира и да се отблокира и да се върне функцията на всичките медицински системи, докато те изнудват болницата или клиниката за огромни суми пари, даде за пример Олга Златкова - Георгиева.


Още по темата в интервюто на Елена Цанева с Олга Златкова - Георгиева за рубриката "Америка - илюзии и реалности".



По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26