Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Николаева: Карикатурите на Чак ще покажем на следващ етап, 7-те зали се оказаха тесни за творчеството му

| Интервю
Бликове, 1982 акварел, Васил Чакъров-Чак
Снимка: НХГ

Беше трудно да се подберат творбите от едно много плодотворно наследство като това на Васил Чакъров-Чак. Но, тъй като всяка юбилейна изложба има ретроспективен характер, избрахме акварел, графика и маслена живопис.

Това сподели кураторът на юбилейната изложба за 90 години от рождението на Васил Чакъров – Анелия Николаева, в интервю пред БНР.

Експозицията се открива утре в Националната художествена галерия и може да бъде разгледана до 8 септември т. г.

"Карикатурите този път решихме да ги покажем на следващ етап, защото дори седемте зали на втория етаж на Двореца за временни експозиции се оказаха твърде тесни за огромния обем творчество на Чак. Поради тази причина насоката на изложбата, която се открива утре, е към изящното изкуство в сферата на изящното изкуство - на акварела, живописта и графиката", коментира Николаева. 

Тя смята, че за пръв път ще бъдат показани интересни образци от жанра натюрморт, "защото основно художникът е възприемал себе си като пейзажист, майстор на акварела, имал добро самочувствие да се заяви като майстор и публиката може да се убеди, като види изложбата".

Според Николаева името Васил Чакъров не е познато на широката публика, "защото неговият живот протича в Самоков, но пък тесните специалисти и неговите приятели знаят що за висока категория автор е".

"Неговото посвещаване не е само към изкуството, не е само в сферата на художествената практика. Чакъров има интересна биография, като пишещ човек за изкуството води рубриката "Галерия самоковски майстори" в местен вестник. Създава много комплексен образ на човек, който живее във и за изкуството", разказа Анелия Николаева.

Проектът за Чак включва няколко изложби в София и други градове и това е направило името на твореца още по-популярно. А изложбата в НХГ е "много хубав финал на този проект и ще направи още по-видимо неговото творчество".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяването на хората при извънредни ситуации. Премиерът..

публикувано на 19.07.24 в 03:22
Урсула фон дер Лайен

Евродепутати са доволни от преизбирането на Урсула фор дер Лайен, но ще следят дейността ѝ

Евродепутати изразиха задоволство от избора на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, но същевременно заявиха, че ще следят внимателно нейните следващи действия. Андрея Векслер от ЕНП, която е германски евродепутат за първи път, изрази задоволство от високия резултат, с който бе даден вторият мандат на фон дер..

публикувано на 19.07.24 в 02:54

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34