Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се присъдите на българите, обвинени за измама със социални помощи във Великобритания

Снимка: Pixabay

Очаква се днес съдът в лондонския квартал Ууд Грийн да произнесе присъдите срещу петима български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. Процесът започна в сряда, като и през вчерашния ден в съда бяха изнесени нови сведения за дейността на бандата и беше изслушана защитата.

Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева признаха на първото съдебно заседание през април, че са източили социални помощи за близо 54 милиона паунда за период от четири и половина години. Това е станало чрез три "кухи фирми" и с помощта на набор от фалшиви документи – документи за самоличност, фишове за заплати, писма от наемодатели, работодатели, училища и лични лекари. 

Петимата бяха арестувани през май 2021 година. Вчера обаче в съда стана ясно, че Стоян Стоянов и след пускането му под гаранция е продължил да обработва фалшиви молби за социални помощи. Стоянов е съдружник на Николова, която прокурорите определят заедно с Гюнеш Али като ръководители на измамната схема. Представени са доказателства, че дори и след ареста му Стоянов е успял да измами британските данъкоплатци с още 17 000 паунда. Адвокат на българина, опитвайки се да изтъкне смекчаващи вината обстоятелства, заяви, че Стоянов "се е признал напълно за виновен и, че изпитва угризения на съвестта за делата си".

Прокуратурата посочи, че се води активно разследване на още много хора, заподозрени в участие в схемата, които още не са заловени.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е вършила "черната работа", като е работила често до 3 часа сутринта по фалшивите молби в стая без прозорци, стана ясно в съда. Тя заяви следното: "Дълбоко съжалявам за действията си спрямо тази страна просто защото тя ми даде толкова много". В края на деня съдия Дейвид Арънберг заяви, че ще произнесе присъдата днес, четвъртък, 30 май.


По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи,..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обедиенното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната, потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия, след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от..

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и..

публикувано на 04.07.24 в 19:06