Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпиакос спечели Лигата на конференциите

Олимпиакос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голмайсторът на турнира Аюб Ел Кааби се разписа в 116-ата минута и Олимпиакос победи с 1:0 италианския Фиорентина във финала на турнира за Лигата на конференциите по футбол. Това бе първи значим международен трофей за гръцкия клуб, който в богатата си история има рекордните 47 титли от местното първенство и 28 купи на страната.

Олимпиакос, който разполагаше с впечатляваща фенска подкрепа на стадиона на съперника в гръцкото първенство АЕК - "ОПАП Арена", игра предимно дефанзивно през първото полувреме и разчиташе на дълги пасове в половината на Фиорентина. Италианците също нямаха чисти положения за гол, но на три пъти бяха близо до попадения.

Топката попадна във вратата на символичните домакини в дeветата минута, но главният съдия Артур Соареш Диаш отмени гола заради засада. В 21-та минута пък Джакомо Бонавентура спечели свободна топка в наказателното и стреля в средата към вратата, но Констанинос Цолакис отрази удара. Секунди по-късно халфът на Ла Виола получи нов шанс да стреля от удобна позиция, като и този път шутът завърши в ръцете на стража. През първото полувреме най-близо до гол за Олимпиакос бе Даниел Поденс, чийто удар с глава бе отразен от Пиетро Терачано.

Първото положение през второто полувреме бе за Фиорентина. След центриране от ъглов удар Никола Миленкович надскочи защитник на Олимпиакос и стреля с глава, изпращайки топката покрай лявата странична греда. В 69-та минута пък Кристиан Куаме получи пас на волето си в наказателното поле, но ударът му бе слаб и вратарят на Олимпиакос направи третото си спасяване. Гърците бяха много близо до гол в 80-ата минута, когато появилият се на терена три по-рано Андре Орта изпрати отлично центриране в наказателното поле на Фиорентина и Висенте Ибора стреля с глава, но ударът премина покрай вратата. Малко по-късно Орта изпрати нов пас в наказателното поле и Аюб Ел Кааби остана на милиметри под топката, а тя премина в близост до страничната греда.

Редовното време завърши наравно 0:0, а Олимпиакос имаше сериозни претенции за дузпа на старта на продълженията за игра с ръка на бранител на Фиорентина. Гърците не получиха дузпа, но след подновяването на играта топката подпадна в Стеван Йоветич, който дриблира на границата на наказателното поле и стреля точно. Вратарят Терачано, обаче, направи фантастично спасяване. Жонатан Иконе пропусна едно добро положение за Фиорентина на старта на втората част на продълженията, а Олимпиакос стигна до безценното попадение в 116-ата минута. Гърците направиха контраатака четирима на трима и топката се озова по лявото крило в краката на Сантиаго Хезе, който центрира пред вратата. Аюб Ел Кааби изпревари защитник и засече с глава, изпращайки я в мрежата на италианците за 1:0.

Това бе 11-и гол за Ел Кааби в девет мача в Лигата на конференциите и с него мароканецът донесе трофея на гръцкия колос Олимпиакос.


Турнир УЕФА Лига на конференциите, финален двубой между отборите на Олимпиакос (Гърция) и Фиорентина (Италия):

Олимпиакос (Гърция) - Фиорентина (Италия) - 1:0 след продължения (0:0 в редовното време)
голмайстори: 1:0 Аюб Ел Кааби 116
стадион: ОПАП Арена, Атина (Гърция)
главен съдия: Артур Соареш Диаш (Португалия)
жълти картони: Даниел Поденс, Стеван Йоветич, Александрос Паскалакис-извън игра  (Олимпиакос); Лукас Мартинес Куарта, Кристиано Бираги (Фиорентина).
състав на Олимпиакос: Константинос Цолакис, Родиней, Панайотис Рецос, Франциско Ортега (91-Куини), Давид Кармо, Висенте Ибора, Константинос Фортунис (73-Стеван Йоветич), Даниел Поденс (106-Йоргос Масурас), Чикиньо (77-Андре Орта), Сантиаго Хезе и Аюб Ел Кааби (120-Юсеф Ел Араби).

състав на Фиорентина: Пиетро Терачано, Кристиано Бираги (106-Лука Раниери), Лукас Мартинес Куарта, Додо, Никола Миленкович, Джакомо Бонавентура (82-Антонин Барак), Артур Мело (74-Алфред Дънкан), Роландо Мандрагора, Андреа Белоти (59-Мбала Нзола), Кристиан Куаме (82-Жонатан Иконе) и Николас Гонсалес (106-Лукас Белтран).

По публикацията работи: Илиян Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст. С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26