Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е ясно какво оценяваме с НВО. То разтваря изключително много ножицата между училищата"

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

"Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента"

| Интервю
Ирина Манушева
Снимка: Таня Милушева

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата.

Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист.

"Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента", смята тя. Според нея е необходимо "да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания". 

Идеята на НВО беше да представя обективна картина в края на всеки образователен етап, да улавя проблеми и да проследява въздействието на различни мерки. Много скоро обаче то се превърна в инструмент за кандидатстване и за вход към гимназия, поясни тя.

Постепенно започна стремежът да се постига висок резултат на тези изпити, а това повлече след себе си безкрайно много курсове и частни уроци и постоянно нарастващо напрежение, допълни Манушева.

Представата за елитарност на училищата е изключително вредна за цялата образователна система, защото целта трябва да бъде високо качество навсякъде, подчерта тя.

Анализите са много слаб момент в образователната ни система. Липсват мащабни такива, изрази мнение Ирина Манушева. По думите ѝ не е ясно какво оценяваме с НВО.

"Те не са стандартизирани. Не можем да сравняваме резултати, защото всяка година нещо се различава от предишната."

Не може да се разграничи и кое е резултат от работа в училище и кое – във външни школи, коментира бившият учител в предаването "Преди всички".

Въведеното задължително кандидатстване и профилиране задълбочи изключително много проблема. То беше облечено в красивата идея учениците да учат повече това, което желаят, само че не се случва така. Юношите на 13 г. избират принудително, посочи Манушева.

"Повечето деца и родители не си дават сметка какво ще изучават в тези профили, колко ограничаващо може да се окаже това в бъдеще."

Ранното профилиране е изключително вредно, гласи една от препоръките в изследването PISA, отбеляза още тя.

"В цяла София има три паралелки с физика. На изпита по физика в НПМГ се явяват стотици деца, а паралелката е една. Какво правим с всички други деца, които явно имат интерес към физиката? Те няма къде да продължат да я изучават. Изведнъж тези деца приключват с физиката в 10 клас и след това сме ужасени как няма кандидат-студенти във Физическия факултет, а това са изключително ключови специалности в момента. Прекъсваме масовото обучение по физика. Спираме изучаването на много предмети, към които децата биха могли да имат интерес."

"Трябва да се преразгледа цялостната философия на образованието – да си зададем като общество въпроса какво искаме от тази образователна система", обобщи Ирина Манушева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58