Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Разследванията около Нотариуса и Пепи Еврото продължават в прокуратурата"

Иво Илиев: Трябва да се направи нов Наказателен кодекс, а не нов Закон за съдебната власт

"Не ми е известно телефоните на Алексей Петров да са разкодирани и да е извлечена информация от тях"

| Интервю
Иво Илиев
Снимка: Таня Милушева

В средата на април Софийската градска прокуратура огласи свои законодателни предложения в отговор на продължаващата тенденция за увеличаване на пътните инциденти, водещи до смърт или тежки травми.

"Трафичните данни биха могли да носят много информация за разкриването на престъпленията. Законът не предвижда възможност съдът да даде разпореждане до мобилните оператори да предоставят информация, когато се касае за престъпления по непредпазливост, независимо колко са тежки и с каква обществена опасност. Искаме това да се промени", обясни пред БНР Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

Той даде за пример случаят "Семерджиев". 

"За установяване на обективната истина трябва да имаме всякакви възможности за разследване. Ако има възможност за изискване на данни, това не означава, че ще е по всяко едно дело. Искаме да се разреши получаването им само при тежки престъпления". 

От Софийската градска прокуратура настояват и за задържане до осем месеца при непредумишлено тежко престъпление.

"Грешно интерпретиране е, че едва ли не ще се задържа всеки причинител на катастрофа. Това няма как да стане". 

Илиев се мотивира с ограничаването на възможността провинилото се лице да извърши друго престъпление или да напусне страната преди да е приключило разследването.

"Смятаме, че 8-месечният период е достатъчно дълъг, за да може да внесем едно такова дело в съда". 

Трябва да има възможност за по-широк диапазон от действия от страна на прокуратурата, посочи той.

"ПТП -тата се разследват бавно заради натоварените вещи лица. Практиката показва, че в двумесечен срок не може да приключи разследването". 

Друга искана промяна е за своевременно и принудително взимане на кръвни проби и слюнка за доказване на наркотици и алкохол в кръвта.

"Искаме промени, които ще доведат до положителен ефект по отношение на правосъдието. Това не означава, че ще се задържа всеки и на всеки ще се взима кръв".

Правораздаването трябва да се реформира откъм закони, а не откъм устройство, посочи още Илиев в предаването "Преди всички". 

"Трябва да се направи нов Наказателен кодекс, а не нов Закон за съдебната власт". 

Това, че се изгражда един лош, черен образ на прокурорите, на магистратите, не мога да си го обясня, заяви той.

"Вероятно има хора, които дискредитират системата, но огромният брой магистрати работят изключително добре". 

Разследванията около Нотариуса и Пепи Еврото продължават в прокуратурата, увери Илиев.

"Там се работи наистина интензивно. В някои случаи не е удачно да се дава информация, която да стане публично достояние".

Не ми е известно да има някакво развитие около убийствата на Алексей Петров и на Мартин Божанов – Нотариуса по отношение на това да е установен извършител, посочи заместник-градският прокурор на София.

"По делата се работи активно. Най-малкото е въпрос на имидж и на полицията, а и на прокуратурата, да разкрият извършителя и да повдигнат обвинения. Но като при всяко поръчково убийство, има доста затруднения".

Той посочи, че не му е известно телефоните на Алексей Петров да са разкодирани и да е извлечена информация от тях. 

"Искаме съдействие от партньорските служби тези телефони да бъдат отворени, защото могат да дадат някаква насока на разследването. Все още се работи по различни версии".

Илиев обясни, че наблюдаващият прокурор осъществява ръководството и надзора над разследването.

"По тези медийни случаи работят доста активно, като получават информация от МВР почти ежедневно. Работим в координация с тях. Това, че няма резултат не означава, че не се работи по едно дело".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10