Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови смени на членове на секционни комисии в Благоевград

Снимка: Ани Петрова

Масови смени в състава на секционните комисии  са поискали партиите от Районната избирателна комисия  Благоевград. Само вчера са подменени имената на 240 членове на СИК и то само от една партия.  Промени има и в избирателните списъци за двата вота на 9 юни, публикувани на сайтовете на общините

Обученията на ангажираните с изборния процес стартираха днес и ще приключат на 3 юни, показва графикът на Районната избирателна комисия в Благоевград.  В същото време партиите активно продължават с масовите смени на своите представители в СИК, като очакването е това да се засили в последната седмица преди вота, прогнозира председателят на РИК адв. Мартин Бусаров: 

"Те едва сега започват реално да се случват. От снощи имаме само от една политическа сила 240 членове на комисии за смяна. Само за една община - Благоевград. Наблюденията са ми, че масово се подменят членове на секции".

Към момента секциите в област Благоевград са 556, като 20 от тях са подвижни. Очаква се броят им да се увеличи с разкриването на СИК в домове за възрастни хора, болнични заведения и арести. 

Сериозни промени има и в избирателните списъци. Имащите право да гласуват за представители в Европейския парламент са с 40 хиляди по-малко от тези за национален, заради изискването за уседналост.

Избирателите, които ще упражнят правото си само за единия от двата вота, няма да могат да гласуват машинно, припомни председателят на РИК-Благоевград.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да се отзове на всяко повикване, подчерта министър Запрянов: "Всеки ден участваме. Няма пожар, в..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18
Брифинг на Деница Сачева (на преден план) и Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС, 16 юли 2024 г.

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Представители на ГЕРБ-СДС ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ за разговори по декларацията с антикорупционното законодателство. Това обявиха на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ. Деница Сачева обаче беше категорична, че позицията на ГЕРБ-СДС остава непроменена и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат: Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 11:57
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: Спешни мерки срещу високата цена на тока

Правителството в Атина взема спешни мерки срещу високата цена на тока.  Премиерът Кириакос Мицотакис свика извънредно заседание на Министерския съвет. Цената за мегаватчас през деня скочи на 500 евро. Цените на едро се увеличиха с 60%. Говорителят на правителството Маринакис съобщи, че се обсъжда поставяне на лимит на цената на едро, както и..

публикувано на 16.07.24 в 11:48
Албена Пекова

Албена Пекова, "Величие": Правителство в този парламент не може да бъде полезно

Председателят на партия "Величие" Албена Пекова заяви, че правителство в този парламент не може да бъде полезно. Централният съвет на партията призова 7 от своите депутати да напуснат Народното събрание, а останалите 6 да внесат предложения за възстановяване на Конституцията, за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене" и за промени в..

публикувано на 16.07.24 в 11:28

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22