Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново: Украйна и Русия се подложиха на взаимен обстрел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Русия за поредна нощ подложиха териториите си на взаимен обстрел.

В Източна Украйна беше обявена въздушна тревога, а мъж и жена бяха ранени при руски обстрел в Одеса.

В руската Белгородска област беше обявена тревога заради ракетна опасност и там бяха чути десетки взривове. Снощи при украински обстрел в град Донецк петима души са били убити, а други трима са били ранени, твърди лидерът на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от Ройтерс.

Продължават и бойните действия в различни райони на фронтовата линия, а руският министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че руската армия е завладяла 28 селища в Украйна през този месец.

Изявлението на Белоусов идва на фона на обявеното от Съединените щати, че се отказват принципното си противопоставяне на атаки по руска територия с американско оръжие. Вашингтон обаче остава категорично против удари по стратегически цели дълбоко навътре в Русия с ATACMS и други далекобойни системи, предоставени на украинците. Германия също съобщи, че  отстъпва от досегашната си позиция срещу атаки на руска територия. А Украйна сключи договори с Норвегия, Швеция и Исландия, гарантиращи 10 години военна помощ.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наводнения в Турция.

Двама души загинаха при поройни дъждове в Турция

Двама души загинаха при поройни дъждове в Черноморската област на Турция и в източната част на страната, предаде БТА. От силните валежи в окръг Орду в Черноморската област на Турция са прелели реките в селищата Чайбашъ и Икиздже. Придошлите води са залели мостове и обширни терени. В махала в село Чайбашъ възрастна жена, която искала да..

публикувано на 08.07.24 в 10:32

Пръскат срещу комари и кърлежи в Лом

В Лом от днес започва пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи. Обработката ще продължи три дни при наличие на подходящи метеорологични условия. Наземно пръскане срещу комари започва от днес в Лом и ще продължи до сряда. Третирането ще се извърши, ако има подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до..

публикувано на 08.07.24 в 10:23

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система тази сутрин в 9 часа и 7 минути,  съобщиха от атомната централа. От там припомнят, че 6-и блок на АЕЦ беше спрян на 15-ти юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани неизправности на маслената система на неядрената част на блока, както и..

публикувано на 08.07.24 в 10:03
Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на правителството. "Боинг" ще трябва да плати глоба от над 243 милиона долара и да инвестира..

публикувано на 08.07.24 в 09:59

1000 евро глоба за работа "на черно" в Кипър

Кипър ще налага 1000 евро глоба за работа "на черно". През тази седмица правителството внася в парламента три законопроекта с мерки за справяне с проблема с недекларираната заетост, като част от политиката за по-добро регулиране на пазара на труда, съобщи социалният министър Янис Панайоту. Недекларираният труд в Кипър се е увеличил до 13%..

публикувано на 08.07.24 в 09:45
доц. д-р Димитър Калев

Доц. Димитър Калев: Ситуацията в българската онкология е драматична

Четвърта година след публикуването на Европейския антираков план България няма нито една инициатива. Няма раков регистър, няма скринингови програми, няма критерии за ефективност на диагностиката и лечението, няма разписани протоколи за маршрутите на пациента, няма палиативни грижи.   Това каза пред БНР доц. д-р Димитър Калев, председател на..

публикувано на 08.07.24 в 09:40
Близките и приятелите на убития в Цалапица Димитър Малинов, 24 март 2024 г.

Протест съпътства заседанието по делото за убийството на Димитър Малинов

В пловдивския районен съд е насрочено заседание по делото за укривателство срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Обвинението срещу тях е, че са помогнали на Рангел Бизюрев - основният заподозрян за убийството на 24-годишния Димитър Малинов, да укрие тялото и да избяга. В рамките на процеса срещу близнаците Бизюрев..

публикувано на 08.07.24 в 09:32